10:27 AM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  سخنی با اولین و آخرین استاندار پزشکیان در کرمانشاه

به فرض مثال اگر هم پیش بینی راقم این سطور اشتباه از آب درآید و منوچهر حبیبی چهارسال تمام سکاندار استانداری این استان باشد بازهم آخرین استاندار دولت پزشکیان است زیرا که به جد معتقدم رئیس جمهور متبوع وی و البته محبوب و مطلوب ما هم یک رئیس جمهور یک دوره ای خواهد بود و دولتش نیز چهارسال بیشتر طول نمی کشد ! کاش همین ماههای پایانی سال که هشت نه ماه بیشتر از طول عمر این دولت نمی گذرد امکان یک رای گیری و یا نظرسنجی علمی وجود داشت تا ببینیم چند درصد از رای دهندگان انتخابات 15 تیرماه ..

 اخبار عمومی
عارف: از دولتی شدن مراسم سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی پرهیز شود
وزیر ارشاد: قانون ممیزی کتاب باید اصلاح شود / با نسل جوان چه کرده ایم که موسیقی کره ای می پسندند؟
حسن روحانی: شورای عالی امنیت ملی هیچ مصوبه‌ای درباره خاتمی ندارد
آموزش زبان انگلیسی در کودکستان‌ها «ممنوع» شد
امام جمعه‌ای که شهرتش جهانی است/ وحشت حاکم آذربایجان از یک آیت‌الله ایرانی
توصیه آذری جهرمی به دولت : با مردم آسیب دیده از آتش سوزی لس آنجلس همدردی کنید
عطاءالله مهاجرانی: روسیه بشار اسد را بازی داد؛ همین بازی را با ایران هم می‌کند، با این تفاوت که تکیه‌گاه ایران، روسیه نیست
کیهان: آتش لُس‌آنجلس، آهِ کودکان غزه است
ظریف : پزشکیان توانست مانع جنگ و اجرای قانون حجاب شود / گناه من این است که بازی برخی‌ها برای به قهر کشاندن مردم را به هم زدم
محمد مهاجری : جریان تندرویی که دنبال انتقام از دولت پزشکیان است، سال‌هاست از حاشیه امن برخوردار است
قانع شدن نمایندگان از پاسخ‌های وزیر اقتصاد به جز یک مورد
نقش سعید جلیلی در حوادث سال ۱۳۸۸؛ چه کسی مانع تفاهم جناح‌های انقلاب شد؟
نماینده مجلس : استیضاح وزیر نفت را فعلا متوقف کردیم
واکنش علی مطهری به توهین یک مداح به اهل سنت: مجازات او باید به اطلاع مردم برسد
سخنگوی سپاه درباره حمله اسرائیل به ایران: سامانه های پدافند کشور کاملا زنده و در بسیاری موارد ارتقاء یافته اند
وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال خبرنگار در خصوص وضعیت دلار: راجع به دلار جواب نمی دهم
کنگره آمریکا پیروزی ترامپ در انتخابات را تأیید کرد
عباس عبدی : زورتان به ماهواره نمی‌رسد ، گریبان نویسندگان داخلی را می گیرید؟
پیشنهاد توافق هسته‌ای جدید اروپا به ایران/ تهدید به بازگشت تحریم‌ها در صورت عدم توافق تا تابستان
رسانه جبهه پایداری: ادامه دار شدن وقایع ۸۸ ربطی به سعید جلیلی نداشت؛ روزنامه کیهان عاملش بود
استیضاح وزرای اقتصاد و نفت در انتظار تصمیم هیئت رئیسه مجلس
آقای جلیلی! شما که ترور سردار سلیمانی را به گردن دولت روحانی انداختید بگویید چرا در زمان شما سه دانشمند هسته‌ای ترور شدند؟
انتقاد امام جمعه اردبیل از سخنان نامناسب یک مداح علیه الهام علی اف
واکنش آشنا به ادعای جلیلی درباره ترور شهید سلیمانی
نتایج نظرسنجی ایسپا: فقط ۲۹.۵ درصد مردم ویژه برنامه‌های شب یلدای ‏تلویزیون را دیده‌اند / شبکه یک سیما، ۸.۱ درصد بیننده داشت
آیت‌الله ملک‌حسینی عضو خبرگان: فیلترینگ یک شوخی بود / روزی حکم کردیم رادیو حرام است و بعد باز شد
امام جمعه رشت : اگر مسوولان نمی توانند قانون حجاب را اجرا کنند، اجرای آن را به مردم بسپارند!
اظهارات علم‌الهدی درباره استخدام جاسوس در مجلس !
اعتراض رسایی به ابلاغ نشدن قانون حجاب ؛ اگر ابلاغ نمی کنید مجلس را تعطیل کنید تا برق کمتری هم مصرف شود!
وزارت کشور با تمدید دوره فعلی شوراها مخالفت کرد
ادعای رسایی درباره شهادت رئیسی : اتفاقات منطقه نیاز به حذف رئیس جمهور ایران داشت
انجام کار خیر بدون بوق و کرنا ؛ محسن چاوشی امسال 600 زندانی را آزاد کرد
همتی : رهبر انقلاب با بررسی مجدد FATF در مجمع موافقت کردند
واکنش قوه قضائیه به خبر آزادی بابک زنجانی
قالیباف به رسایی: «شعام» زمان ابلاغ قانون حجاب را تمدید کرد
سخنگوی قوه قضائیه: ترانه علیدوستی ممنوع پرواز نبود/ مجازاتی به اسم ممنوع الپروازی نداریم
پزشکیان: پایتخت باید به یک شهر در کنار دریا منتقل شود
رئیس جمهور: رفع فیلترینگ به تدریج شامل سایر سکوها نیز خواهد شد
عباس عبدی : راه نجات کشور، حمایت کامل نظام از پزشکیان است/ مملکت را نمی‌توان با ۱۰۰ شورایعالی اداره کرد
مشاور رئیس جمهور در امور احزاب: تلاش می‌کنیم مکان خاصی برای تجمع‌های اعتراضی و مطالبات مردمی ایجاد کنیم
 گفتــگو
سخنگوی جبهه اصلاحات: لازم باشد از پزشکیان انتقاد هم می کنیم/ او باید پاسخگوی مردم باشد
محسن هاشمی : نان برخی ها در همین افراطی‌گری است/ بعضی افراد ۱۰۰ درصد فقیرتر شده‌اند
واکنش آزادی ارمکی به اعتراض‌ها علیه رفع فیلترینگ: اقلیت نمی‌تواند برای اکثریت تصمیم بگیرد
عباس عبدی: تندروها به شدت از رفع فیلترینگ و آزادی مردم می ترسند/ تندروها دیر یا زود پزشکیان را عصبانی خواهد کند
جهانگیری: روزهای سختی در پیش است/ راهی جز مذاکره نداریم/ به پزشکیان گفتم خودت باش
وزیر ارتباطات دولت خاتمی: فیلترینگ کنونی، ضد امنیت کشور است/ زمان ما با ورود اینترنت هم مخالفت کردند، اما مگر موفق شدند؟
آیت‌الله قاضی‌زاده مدرس حوزه علمیه قم: باید بین حجاب شرعی و حجاب حکومتی فرق بگذاریم /در صدر اسلام حجاب سر برای کنیزها ممنوع بوده است
علی مطهری: با هسته اصلی مخالفان اسد می توان گفتگو کرد /موضع ایران در مقابل تحولات سوریه عاقلانه بود و وارد درگیری ها نشد
حجت الاسلام محسن غرویان : جریمه ها در قانون حجاب یعنی مثل مسیحیت پول می گیرند که بهشت را به ما بفروشند!
کرباسچی: مردم زیر بار قانون عفاف و حجاب نمی روند، حتی با جرایم سنگین /شنیدم پزشکیان گفته این قانون قابل اجرا نیست

کد مطلب 32648           تاریخ ارسال : 1403/05/14                         نسخه چاپی
۳ دلیل برای نفرت تندروها از ظریف

دلایل زیادی برای نفرت از محمدجواد ظریف، وزیر خارجه سابق و معاون راهبردی فعلی رئیس‌جمهور وجود دارد. به شرط این که او را خائن بدانیم و همه دستگاه‌های کشور را خواب‌آلود.


همان‌طور که پیش از این هم در روزنامه نوشتم، گویی ظریف خائن، جاسوس و هزار چیز است که هیچ کس در ایران نمی‌داند، به غیر از تحریریه کیهان، جوان، دو جین سایت و خبرگزاری شناخته‌شده و یک جریان سیاسی خاص. البته این سکه دو رو دارد؛ امکان دارد برخی معتقد باشند که او با ماجرای برجام و مذاکرات و خارج کردن ایران از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد،‌ در واقع به جمهوری اسلامی خدمت کرده که باز این هم می‌تواند دلیلی برای تنفر از او باشد. اما برای تقویت این حس، باید دلایل را به صورت جزئی مورد توجه قرار داد.

اول؛ او خودش است. در کشوری که به هر دلیلی، طی چند دهه آدم‌ها به این نتیجه رسیدند که باید نقش بازی کنند تا بالا بیایند، ظریف خودش است. شاید تنها تغییری که سال ۱۳۹۲ به دنبال وزیر شدنش از خود نشان داد، تبدیل ریش پروفسوری به ریش کامل بود. نه انگشتر به دست و نه تظاهر پیشه کرد. این تغییر مدل ریش همان زمان سوژه سایت‌های داخلی و خارجی شد. تصاویر ظریف در دوران حضور در نیویورک با ظریف امروز تفاوتی ندارد؛ فقط پیرتر شده است. تظاهر به فقر و ساده‌زیستی هم نمی‌کند. از ابراز این که در خانواده‌ای ثروتمند به دنیا آمده، شرمنده نیست: «در مقابله با فشارها و مشکلاتی که دیگران در آن زمان با آن روبرو بودند، من زندگی بسیار راحت و بی‌دردسری داشتم.» (آقای سفیر، ۱۸) یا در جای دیگر می‌گوید: «حتی در مورد مجالس مذهبی نیز اگر خانه به نوار روضه گوش بدهم راحت‌تر هستم.» (آقای سفیر، ۵۰) با هزینه خانواده‌اش و به اصرار خودش به آمریکا می‌رود و در آمریکا می‌ماند و سرباز وزارت خارجه می‌شود و از همین مسائل برای زدن او استفاده می‌کنند. در حالی که همه این‌ها در خاطرات شفاهی او که سال ۱۳۹۲ از سوی نشر نی منتشر شد آمده است. گویا ظریف کارمند اف بی آی، سی آی اِی بود، نه وزارت خارجه ایران.

در شرایطی که رنگ عوض کردن امتیاز محسوب می‌شود، خود بودن سخت و هزینه‌ساز است.

دوم؛ او صریح است. در حالی که بله قربان‌گو بودن به عنوان یک ارزش ترویج می‌شود و جریان خاصی در کشور تلاش کرده که دست به نهادینه کردن آن بزند، صراحت او همواره کار دستش می‌دهد؛ یعنی مدام تحت حمله است. شاید این تصور به وجود بیاید که این صراحت مربوط به سال‌های پس از وزارت اوست. اما نگاهی به خاطرات او که بیاندازیم، متوجه می‌شویم همواره سعی می‌کند نظر کارشناسی و آنچه باور به صحت و درستی آن دارد را بیان کند. زمانی که او را به عنوان سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد انتخاب می‌کنند، به دیدار مقام رهبری می‌رود: «از جمله‌ای نکته‌ای را به من فرمودند که من در همه کلاس‌هایم به دانشجویانم گفته‌ام. به من فرمودند حتی اگر در موردی یقین داری که دیدگاهت ۱۸۰ درجه با من مخالف است، وظیفه داری دیدگاهت را بگویی؛ یعنی خودسانسوری نکنی. حتی ایشان مطرح کردند که این یک وظیفه شرعی است. بحمدالله من نیز همیشه این کار را انجام دادم، اما در ظاهر هیچ‌گاه به نفعم نبوده است. اما از لحاظ شرعی، وجدانی و قانونی به این وظیفه پایبند بوده‌ام.» (آقای سفیر، ۱۹۴)

فکر می‌کنم مطالعه عملکرد ظریف با در نظر گرفتن نقاط ضعف و قوت، اشتباهات و موفقیت‌ها نشان‌دهنده‌ این است که سعی می‌کند نظر خود را که ریشه در تخصص دارد، مطرح کند. رد پای این صراحت را در بخش پایانی «پایاب شکیبایی» که خاطرات او از هشت سال دوران وزارت اوست نیز می‌توان جستجو کرد:‌ «جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده چالش‌های پرشماری دارد. بی‌گمان ایالات متحده در حق مردم ایران، منطقه و جهان ستم‌های فراوانی برای منافع سلطه‌گرانه خود روا داشته است که حافظه تاریخی مردم ایران این سیاست‌های بیدادگرانه را فراموش نخواهد کرد. از سوی دیگر افول تدریجی آمریکا امری بدیهی است. اما این افول به معنی پایان آمریکا به یک عنوان یک قدرت برتر جهان نیست. بلکه تنها نمایانگر ناتوانی آمریکا در برپایی یک جهان تک‌قطبی آمریکایی است. تصور زوال یا نابودی زودهنگام ایالات متحده، یا فروکاستن آن به یک کنشگر ساده،یا پیش‌بینی پیشی گرفتن سایر کنشگران از آمریکا در زمینه‌های گوناگون قدرت هیچ بنیانی در جهان خارج ندارد. تمامی بررسی‌ها نشان می‌دهد که در آینده میان‌مدت، آمریکا هنوز بیشترین تجمیع قدرت را در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، نظامی، آموزشی و انگیزشی خواهد داشت.

همچنین بدیهی است که سلطه آمریکا و شکل‌گیری جهان تک‌قطبی به سود جمهوری اسلامی ایران و یا صلح و امنیت منطقه‌ای و جهانی نیست. از این رو، رودررویی کارآمد با سلطه‌گری آمریکا یکی از ستون‌های توان انگیزشی ایران است و نباید از دست برود.»

اما رودررویی ایران با سلطه و سیاست‌های غلط آمریکا، پرونده‌ای سیاسی است و به معنی تنش همیشگی آن هم به شیوه نظامی و اقتصادی نیست. با توجه به نابرابری توان نظامی و اقتصادی دو کشور، چنین تنشی سبب فرسایش توان و ظرفیت‌های ایران شده کشورهای دیگر را نیز از قرار گرفتن کنار جمهوری اسلامی ایران به دلیل هزینه‌های آن نگران کرده، مانع شکل‌گیری ائتلاف‌های موقتی با رهبری یا حتی حضور ایران می‌گردد. همزمان رودررویی سیاسی با سلطه آمریکا و جهان تک‌قطبی آمریکایی همراهان زیادی در میان کشورها و به ویژه مردم جهان دارد. روش منطقی برخورد ایران با ایالات متحده الگوگیری از روابط چین و آمریکا و نیز روش مدیریت چالش‌های آمریکا و چین در آغاز دهه پنجاه خورشیدی است و ... .» (پایاب شکیبایی، ۴۷۷) با چنین رویکردی، طبیعی است کسانی که رویکرد شوروی در برابر آمریکا را می‌پسندند یا هوادار نظریه نابودی قریب‌الوقوع آمریکا هستند و علاقه دارند که کشور را با تنش مداوم در سیاست خارجی اداره کنند، واکنش‌هایی عصبی نسبت به بازگشت ظریف به دولت آن هم در مقام معاون راهبردی نشان دهند.

سوم؛ نه فرشته است، نه شیطان. نگاه صفر و صدی، دوست و دشمن، سیاه و سفید و فرشته و شیطان‌ساز در کشورمان بسیار هوادار دارد. چین و روسیه فرشته، اروپا و آمریکا شیطان هستند. اصولگرا و انقلابی فرشته، اصلاح‌طلب و اعتدالی و منتقد، شیطان هستند. این نگاه شامل حال بسیاری از سیاست‌ورزان کشورمان شده و در آینده نیز خواهد شد. ظریف به خاطر مذاکرات هسته‌ای و تلاش برای حل این پرونده سیاسی که امنیتی شده بود، نزد تندروها متهم به خیانت است. برای صحبت‌هایش راجع به دیپلماسی و میدان نیز مغضوب است. از سوی دیگر، او اظهارنظرهایی مثل این که «مردم ما خودشان انتخاب کردند» یا «در ایران زندانی سیاسی نداریم» مورد انتقاد جدی بخش‌هایی از جامعه است.

قاعدتاً باید دید که هر کدام از این اظهارنظرها در چه شرایط و چه جایگاهی مطرح شده است. در جایگاه وزیر خارجه جمهوری اسلامی که باید ضعف نشان ندهد یا استاد دانشگاهی که حق دارد جدی‌ترین نقدها را مطرح کند. ظریف سال گذشته هم اظهارنظری مبنی بر این داشت که «مردم ما از هزینه دادن برای مساله فلسطین خسته هستند» و به خاطر همین باز هم مغضوب‌تر از گذشته شد. هر کدام از این دوگانه‌ها را که در نظر بگیریم – برای مثال دوگانه دیپلماسی و میدان . بر خلاف آنچه بعضی نیروهای آرمانگرا دوست دارند نشان دهند که پشت و روی صحنه یکی است یا آرمان والا و الهی برای دستیابی وجود دارد، حقیقت حکمرانی همان مطالبی است که در فایل صوتی مصاحبه جواد ظریف و سعید لیلاز درباره تجربه‌نگاری ۸ سال حضور او در وزارت خارجه مطرح شد؛ اختلاف نظرهای کارشناسی میان بخش‌های مختلف که در نهایت یکی از آن نظرات یا اجماعی از آن‌ها اجرایی می‌شود. اما برای آن‌هایی که دوست دارند از سیاسیون اسطوره بسازند، این نگاه فرشته – شیطان‌ سازی ایدئولوژیک، مطلوب است.

آخر؛ جواد ظریف مغضوب تندروهای داخلی و خارجی است. چرا که از یک طرف کارگزار جمهوری اسلامی بوده و هست و در قضیه برجام و مذاکرات هسته‌ای نشان داد که متاسفانه می‌شود این پرونده‌ها را حل کرد و پرونده‌های امنیتی را به سطح سیاسی برساند. بردن پرونده ایران به شورای امنیت هنر می‌خواهد اما بیرون کشیدن پرونده از آن شورا، نیازمند هنر بیشتری است. تندروهای داخلی و خارجی در این نقطه که ایران باید همیشه با جهان غرب در تنش باشد – چون هر کدام منافع خودشان را از این تنش برمی‌دارند – مشترک هستند. چرا نباید از ظریف متنفر باشند؟ هرچند صدها نقد به او وارد است، اما «تنفر» از او مختص تندروهایی است که با «آرامش» ایران چه در بیرون مرزها و چه درون مرزها زاویه دارند. همین سه دلیل برایشان کافی است.

 

* روزنامه‌نگار

محسن صالحی‌خواه
نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب