0:47 AM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
 حرف نزدن که بلدید؟!

مشکل ما در این کشور همین «طیره عقل» یعنی حرف نزدن در موقعی که باید حرف زد و حرف زدن در موقعی که باید حرف نزد، می باشد.البته منظورم حرف زدم عوام نیست که عوام الناس اگر روزی میلیون‌ها حرف به قول سریال برره از خود «در کنند» خیلی به جایی بر نمی‌خورد بلکه درد ما بیشتر در ساحت «کلام الملوک» هاست که معمولا در هر کشوری «ملوک الکلام» نیز می‌شوند و بر صدر می‌نشینند و قدر می‌بینند.

 اخبار عمومی
اذعان «پنتاگون» به شکست سامانه «پاتریوت» آمریکا مقابل حمله موشکی ایران
وزیر دفاع: ایران در برابر گستاخی متجاوز، پاسخ پشیمان‌کننده خواهد داد
نخست وزیر عراق: آتش‌سوزی در همسایه، دامن ما را هم می‌گیرد؛ پیام‌آور صلح تهران و واشنگتن هستیم
پیام پزشکیان به ایرانیان خارج از کشور پنجرۀ دیپلماسی باز است/ مسیر صلح را دنبال می‌کنیم
اکسیوس : پوتین از ایران خواست «غنی‌سازی صفر» را بپذیرد
انتقاد نتانیاهو از "مدافعان ایران" در رسانه های آمریکا: شرم بر شما این قدر کور و احمقید؟
عارف: مصوبه بازگشت قیمت‌ها به قبل از آغاز جنگ ۱۲ روزه لازم‌الاجرا است
عراقچی، تکلیف توافق را روشن کرد: از غنی‌سازی کوتاه نمی آییم
قوه قضائیه: کواکبیان هیچ سندی درباره ادعاهایش ارائه نکرد
ابطحی: الان دقیقا وقت ‎مذاکره با آمریکایی است که فهمیده نیروی نظامی ایران شوخی نیست
وزیر آموزش و پرورش: برای بازگشایی مدارس در مهرماه، سناریوی بازگشایی آرام، ترکیبی و مجازی تدوین شود
نبویان، نماینده مجلس: چرا در کفش بازرسان آژانس، زمانی که در مراکز هسته‌ای ما بازرسی بدنی می‌شوند، «ریز تراشه» پیدا می‌شود؟
ادعای اکسیوس : مسکو به‌طور خصوصی ایرانی‌ها را به پذیرش «غنی‌سازی صفر» تشویق کرده است
عارف: اکنون نظر حاکمیت کماکان انجام مذاکره با اقتدار است
حمله جواد لاریجانی به اظهارات اخیر پزشکیان: تاسف برانگیز است
اعلام جرم دادستانی تهران علیه نماینده پیشین مجلس ( کواکبیان)
زیدآبادی: راهکار حفظ انسجام اجتماعی ، بلاتکلیف گذاشتن کشور نیست
کاظم جلالی: دانش هسته‌ای ما با موشک‌ نابود نمی شود؛ اراده مان قوی تر می شود
علی لاریجانی: در حال بررسی پیام واشنگتن برای آغاز مذاکرات هستیم ؛ هیچ اعتمادی به آمریکا نداریم
توجیه رضا عاشری بعد از درخواست ترور پزشکیان: من آدم طنازی هستم!
رائفی‌پور: شما رو به خدا دروغ پخش نکنید کدام اف ۳۵؟
کارزار پرستو فروهر علیه صدراعظم آلمان
چه کسانی از مصاحبه رئیس جمهور خشمگین شدند؟
اذعان اسرائیل: موشک ایرانی به دفتر نتانیاهو اصابت کرد
محمد مهاجری: درخواست رهبر انقلاب برای سرود «ای ایران» در شب عاشورا، اهمیت والای وطن را نشان می‌دهد
سران بریکس حمله تجاوزکارانه اسرائیل به ایران را محکوم کردند
توصیه احمد زیدآبادی: تشکیل هیئت حقیقت‌یاب برای بررسی چگونگی نفوذ اسرائیل به کشور
سفیر سوئیس به تهران بازگشت و سفارت باز شد
سفیر آمریکا در ناتو: ایران باید صلح با واشنگتن و تل‌آویو را بپذیرد!
بازگشت هواپیماهای مسافری به آسمان ایران
روزنامه جمهوری اسلامی : صداوسیما را از افراد کم سواد و مشکوک پاکسازی کنید/ با افرادی که بنام ایدئولوگ نظام، عوامفریبی کردند برخورد شود
سخنگوی دولت : با وجود بی‌اطمینانی به مذاکرات، مسیر مذاکرات را ترک نمی‌کنیم
موافقت ترامپ با فروش ۵۱۰ میلیون دلار تسلیحات به اسرائیل
حمله حسین شریعتمداری به موافقان مذاکره : هم خائن‌اند هم احمق
پسر نتانیاهو : از ترس جانم اسرائیل را ترک کرده ام
وزرای خارجه مصر و عمان خواستار از سرگیری مذاکرات شدند
نماینده سنای پاکستان: در صورت تعرض به جان آیت‌الله خامنه‌ای هیچ آمریکایی در پاکستان نخواهد ماند
انتقاد پزشکیان از گروسی در گفتگوی تلفنی با مکرون
کیفرخواست قاتل الهه حسین‌نژاد صادر شد
ادعای کاخ سفید: با ایران همچنان در ارتباط هستیم
 گفتــگو
مرعشی: خطری به نام تجزیه ایران وجود ندارد/ قدرت‌های اصلی جهان تصمیم گرفته‌اند که جغرافیای منطقه ما تغییر نکند
حقیقت‌پور: وقت آزادی های اجتماعی سیاسی فرا رسیده است/ باید صدا و سیما را شخم زد و بذر خوب در آن کاشت
پورمحمدی: مذاکره میدان رقابت برای گرفتن حق است/ آیا باید بنشینیم و هر روز تحریم جدیدی تحمل کنیم؟
سیدحسن خمینی: وقتی مسأله این می‌شود که کدام اجتهاد باید حکومت کند، پاسخ این است همان اجتهادی که مردم به آن رأی می‌دهند
جلودارزاده، نماینده ادوار مجلس: بسیاری از زنان مجلس به دنبال یافتن جایگاهی برای ارتقای کلی زنان نیستند
رئیس پیشین صداوسیما: فردوسی‌پور به دلیل گفت‌وگو با ظریف کنار گذاشته شد؛ "نود" از سریال‌های پرهزینه بیشتر مخاطب داشت
ضرغامی: اگر حرفی را که رهبری گفتند، من بزنم چه بلایی به سرم می آورند؟/ گفتند من وصله ناجور دولت رئیسی بودم
رشیدی کوچی: کوران مذاکرات ایران و آمریکا، زمان مناسبی برای رفع فیلترینگ است/ پزشکیان از وفاق با مردم غافل شده است
محمد هاشمی : برای پیشبرد مذاکرات و رفع تحریم ها، کاسبان تحریم خلع ید و خلع سلاح شوند/ ترامپ اهل معامله است نه جنگ
فریدون عباسی: هم با عقل و عزت مذاکره می کنیم هم دستمان روی ماشه است

کد مطلب 31591           تاریخ ارسال : 1402/09/11                         نسخه چاپی
علا نمیق؛ کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

این ماجرا یکی از بزرگ ترین تعقیب و گریزهای تاریخ بود. صدام حسین که پس از حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ از قدرت برکنار شده بود، در حالی که حدود ۱۵۰ هزار سرباز، خاک عراق را برای پیدا کردن او به عنوان “هدف شماره یک با ارزش بالا” جستجو می کردند، در جایی نامعلوم مخفی شده بود.


باورکردنی نیست که صدام حسین به مدت تقریباً هشت ماه از دستگیری فرار کرد و از سوراخ کوچکی که در زیر بستر کاشت گُلی در نزدیکی شهر تکریت به طور خاص برای مخفی شدن او درست شده بود، با ریش بلند و قیافه ای ژولیده بیرون آمد. سه سال بعد، صدام به دار آویخته شد.

به گزارش روزیاتو، اما چه کسی آن سوراخ را برای حسین کنده بود؟ چه کسی با وجود پاداش ۲۵ میلیون دلاری برای صدام، به پنهان نگه داشتن او از ارتش آمریکا کمک کرد؟

یک فیلمساز کُرد/نروژی به نام هه‌لکوت مصطفی در مستندی به نام مخفی کردن صدام حسین (Hiding Saddam Hussein)، برای اولین بار داستان باورنکردنی علا نمیق را جلوی دوربین می برد و توضیح می دهد که چگونه دیکتاتور سرنگون شده بدون اعلام قبلی در مزرعه این مرد عراقی ظاهر شده و سپس ۲۳۵ روز باورنکردنی را در آنجا گذراند. در این مدت، این مرد عراقی متواضع در عمل نقش آرایشگر، پزشک و محافظ رئیس جمهور مخلوع عراق را بر عهده گرفت.

 

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

 
 
 

هه‌لکوت مصطفی در کنار علا نمیق

مصطفی در گفت وگو با هالیوود ریپورتر پیش از اکران فیلم مستند خود در خاورمیانه، در جشنواره فیلم دریای سرخ که روز جمعه اول دسامبر برگزار شد، درباره چگونگی مخفی نگه داشتن پروژه اش برای تقریباً ۱۴ سال و دشواری های موجود برای دادن چهره ای انسانی به دیکتاتور بیرحمی که باعث و بانی فرار خانواده خودش از زادگاهش شده بود، صحبت کرده است که در ادامه خواهد آمد.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

چه زمانی برای اولین بار ایده پیدا کردن مردی که صدام حسین را پنهان کرده بود به ذهنتان خطور کرد؟

از همان روزی که صدام حسین را در سوراخ پیدا کردند من واقعاً کنجکاو شدم. اول از همه به خود گفتم که آیا واقعیت دارد؟ چون خیلی ها باورشان نمی شد. و بعد، چگونه ممکن بود؟ او رئیس جمهور قدرتمند بود، پس چگونه کارش به این سوراخ کشید؟ اما نمی دانستم چطور مردی را که به او کمک کرده بود پیدا کنم.

دو سال جستجو کردم و سپس واشنگتن پست در سال ۲۰۱۲ او را معرفی کرد. و با داشتن نام او، این فرصت به من داده شد تا او را ردیابی کنم. یک سال طول کشید تا روبروی او بنشینم، اما بعد از آن او نمی خواست حرف بزند.

او تازه از زندان ابوغریب بیرون آمده بود. او در یکی از عکس های مشهور گرفته شده [ با سرباز آمریکایی لیندی انگلستان ] دیده می شد. تنها دلیلی که او امروز زنده است این است که رسوایی ابوغریب رخ داد و آن را بستند.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

اما علا نمیق هیچ ارتباطی با شخص صدام نداشت؟

نه، از ابتدا انتظار داشتم که او با صدام مرتبط بوده یا ارتباط خانوادگی داشته باشد. اما نه، هیچ ارتباطی با او نداشت. او فقط یک کشاورز ساده بود و تصادفاً کسی بود که صدام را از خانواده، دوستان و ۱۵۰ هزار سرباز پنهان کرد.

آیا همیشه می دانستید که فقط یک نفر [مسئول این کار] بوده است؟

نه، و این بخشی از روند ساخت این فیلم بوده است.مهم ترین چیزی که یاد گرفتم این بود که چقدر باید صبور باشید تا بتوانید داستان خود را تعریف کنید. و این تنها تعریف داستان او نیست، بلکه بخشیدن چهره ای انسانی به او و دیدن داستان از دید اوست.

ما همیشه صدام حسین را به عنوان یک دیکتاتور، رئیس جمهور قدرتمند دیده ایم. اما بعد می بینید که پادشاه قدرتش را از دست می دهد و بعد بحث تعادل می شود و بعد علا قدرت را به دست می گیرد.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

به عنوان یک کُرد که خانواده اش به دلیل وحشیگری صدام حسین مجبور به فرار شدند، بررسی این جنبه انسانی از او چه حسی برای شما داشت؟

راستش را بخواهید ساختن این فیلم خیلی سخت بود. از دید من، مادرم از منطقه ای آمده بود که توسط سلاح های شیمیایی صدام بمباران شده بود.

اما من واقعاً می خواستم به علا این شانس را بدهم که داستان را از دیدگاه عربی تعریف کند، زیرا تقریباً هر چیزی که ما در مورد حمله به عراق دیده ایم از دیدگاه غربی ها گفته شده است.

به همین دلیل است که تقریباً از همان ابتدا تصمیم گرفتم به او اجازه دهم داستان را دقیقاَ به همان شکلی که می خواهد تعریف کند.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

بعد از اینکه علا را پیدا کردی چطور قانعش کردی که با تو حرف بزند؟

فکر می کنم تنها کاری که من کردم و واشنگتن پست نکرد این بود که صبور بودم. من ۱۴ سال را از ابتدا تا انتها صرف این کار کردم. اما نقطه عطف، داعش بود، چون وقتی داعش بر سر کار آمد، علا به من گفت که هر چیزی که صدام به او گفته بود در مورد آنچه بر سر عراق خواهد آمد، اتفاق افتاده است.

و بعد متوجه شد که باید این داستان را تعریف کند. هر آنچه صدام درباره آینده عراق پیش بینی می کرد به حقیقت پیوست.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

حتما برایتان جالب بوده که بدانید این کشاورز عراقی چگونه و چرا با پنهان کردن تحت تعقیب ترین مرد جهان موافقت کرده است.

سوال های زیادی داشتم. چرا صدام را برای جایزه ۲۵ میلیون دلاری نفروخت. چرا به راحتی نگفت، متأسفم نمی توانم به شما کمک کنم چون ۱۵۰ هزار سرباز آمریکایی به دنبال شما هستند؟ چرا او را نه فقط از سربازان آمریکایی بلکه حتی از خانواده اش مخفی می کنید؟ هیچ کس نمی دانست.

درک این موضوع واقعا دشوار بود، از دیدگاه اسکاندیناویایی خودم، اگر خیلی ترسیده باشی، چرا با خانواده ات فرار نمی کنی و او را تنها نمی گذاری. اما از دیدگاه او، به نحوی شروع به درکش کردم، به خصوص اگر شما تنها یک کانال تلویزیونی در کشور خود داشته باشید و همه چیز در مورد رئیس جمهور شما زیبا و کامل باشد، و سپس او به خانه شما می آید و از شما درخواست کمک می کند.

در فرهنگ عربی، شما هرگز از مهمانان خود نمی پرسید که چه مدت قصد اقامت دارند. چون صدام پرسید که آیا می تواند یک شب بماند. در نهایت، ۲۳۵ روز بود.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

با توجه به ظهور داعش, آیا در هنگام ساخت این مستند، امنیت برایتان نگرانی نبود؟

بله, داعش جایی را که می خواستیم فیلم را فیلمبرداری کنیم, تصرف کرده بود. در نهایت, من مخفیانه علا را به نروژ آوردم, زیرا هیچ جایی در خاورمیانه برای انجام مصاحبه امن نبود. همچنین می خواهم چیز خنده داری به شما بگویم, تمام ارتباطات ما قبل از آن از طریق تیندر [یک پلتفرم دوست یابی] بوده است.

نه به طور مستقیم بلکه از طریق واسطه ها , چون اینطور امن بود. ما برای مردانی که من را به علا وصل می کردند پروفایل تیندر درست کردیم. همچنین, تقریباً همه چیز درباره این پروژه تنها تا دو ماه پیش مخفی نگه داشته شده است.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

چطور فیلمی که ۱۴ سال روی آن کار می کردید را مخفی نگه داشتید؟

این چیزی بود که باید یاد می گرفتم! حتی در فرآیند پس از تولید, افرادی که روی آن کار می کردند, نمی دانستند پروژه در مورد چیست. و در عراق, جایی که فیلمبرداری را انجام می دادیم, یک فیلمنامه در مورد ناپدید شدن آب آشامیدنی از این منطقه نوشتم. آن ها فکر می کردند من دارم فیلمی درباره تغییرات آب و هوایی می سازم.

علا نمیق؛ داستان کشاورز ساده ای که صدام حسین را ۲۳۵ روز در حفره مخفی کرده بود

فکر می کنم این بیشتر برای امنیت علا بود؟

بله. جلسات زیادی برای اطمینان از امنیت علا داشتیم. اما او گفت تنها چیزی که می خواهد این است که قبل از مرگش این داستان را برای مردم تعریف کند, تا حقیقت پشت آن سوراخ را بگوید .

بدیهی است که این داستان ماهیتی بسیار جدی دارد, اما همچنین به نظر می رسد که رابطه میان صدام و علا می تواند چند عنصر درام کمدی داشته باشد, به ویژه در مورد تغییر در جایگاه قدرت, جایی که کشاورز ساده در عمل به تنها محافظ رئیس جمهور تبدیل می شود.

بله, این در واقع داستان دوستی است. و به همین دلیل است که من در حال کار بر روی یک درام ب راساس این داستان با دیوید سیدلر هستم, کسی که سناریو فیلم سخنرانی پادشاه (The King’s Speech) را نوشت. ما الان یک فیلمنامه داریم و امیدوارم آن را کارگردانی کنم.

 


نظرات خوانندگان
-  در تاریخ  12 /9 / 1402  در ساعت 43 : 23 متن زیر را ارسال کرده است
پری رو تاب مستوری ندارد.. دزدی وچپاول نزد ما آنقدرهرروزه وبعبارتی دیگرعادی شده که با شنیدن آن حتی دیگرشانه ای ازسربی تفاوتی بالا نمی اندازیم. اما این یکی وقتی به مبلغ اش فکرکردم دچارسرگیجگی شدم. مبلغ نزدیک به ۳ میلیارد دلارازبابت چای ناقابل بالا کشیده اند. حالا فکرکنیدکه از برگ چای چنین به جیب میزنند دردادوستد نفت مان چه غوغایی برپاست!



نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب