1:35 AM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  اقتدار نداشته ی یک استاندار

هفته گذشته استاندار بی اقتدار کرمانشاه به تعدادی از مدیران بانکها توپ وتشر زد که چنین و چنان می کنم و به روسای تان در تهران گزارش شما را می دهم و ایضا برخی از فرماندارانش هم از احتمال معرفی مدیران ناکارآمد به دادگاه و دادسرا خبر دادند ، رئیس سازمان مدیریتش از ناتوانی مدیران در جذب اعتبارات سفر رئیس جمهوری در استان گفت : با این روند، جذب اعتبارات سفر مذکور تا 10 سال آینده طول می کشد .

 اخبار عمومی
تولیت آستان امامزاده صالح (ع) تکذیب کرد: سرداب امامزاده پناهگاه نیست
مقام ارشد اسرائیل: هدف ما سرنگونی حکومت ایران تا پایان دوره ترامپ است
پژمان جمشیدی به ایران بازگشت؛ پایان دو هفته سفر پرحاشیه
نماینده مجلس: شرایط ایران از سوی تلگرام پذیرفته شد
احمد خاتمی: تهدید مقام معظم رهبری محاربه است و محاربه حکم اعدام دارد
محمد مهاجری: شما نخبگان را فراری دادید!
تاج زاده بازداشت و به زندان برگردانده شد
پاسخ آذری جهرمی به ادعای ثابتی: او کودک نیست
عباس عبدی: سیاست ایران خالی از گفتار سازنده سیاسی است و به میدان مبارزه گلادیاتورها تبدیل شده است
سعید جلیلی: ارتجاع این است که دوباره حرف از مذاکره بزنی
رمزگشایی علی لاریجانی از پیام مخفی آمریکا به ایران
۶۳ نماینده مجلس: الّا و بلّا باید «تنگه هرمز» را ببندیم!
سخنگوی دولت: هیچ کارمندی را اخراج نمی کنیم
اطلاعیه دفتر روحانی درباره گزارش ۷ دقیقه‌ای صداوسیما: مرز‌های جدیدی در جعل و تحریف را گشودید؛ وامصیبتا
کرباسچی ادعای تسنیم را تکذیب کرد: من به کروبی رای دادم
ادعای یک نماینده: تلگرام به زودی رفع فیلتر می‌شود
بازداشت فردی که قصد تشکیل گروه مسلح برای مبارزه با بی حجابی داشت / وکیل دادگستری: چشم حضرات مدعی روشن!
علی ربیعی: ایران پس از جنگ، سیاست متفاوتی می‌طلبد؛ نه این سیاست که مردم را ناراضی می‌کند، حافظ امنیت هم نیست
قوه قضاییه هر گونه بازداشت و یا کشف فساد در «حفاظت اطلاعات» را تکذیب کرد
مشاور فرمانده کل سپاه: در جنگ اخیر حداقل با ۳۰ کشور و حدود ۸۰ سرویس در حال جنگ بودیم/ اسرائیل گفت آخرین تیر را ما می‌زنیم ولی آخرین تیر را چه کسی زد
معاون ارتباطات دفتر رئیس‌جمهور: خبر جلسه محرمانه و برکناری وزیر کذب است
انتقاد سردار سابق سپاه از رئیس جمهور: تو بی خود میکنی حجاب را قبول نداری / کسی که منکر حجاب است حکمش اعدامه!
ساترا پيرپسر را توقيف كرد
رئیس سابق موساد درباره «پیجرهای بمب گذاری شده لبنان»: به همه کشورها، تجهیزات دستکاری شده فروخته ایم
زیباکلام خطاب به عراقچی: چطور طی سی سالی که روسیه و چین تسلیحات هسته‌ای تولید می‌کردند، هیچ اعتراضی نکردید؟
امام جمعه اصفهان: وضعیت امروز آمریکا شبیه روزهای پایانی حکومت پهلوی است
توئیت جدید ظریف: از ستم بر کسی که جز خدا یاوری ندارد بپرهیز
وکیل پژمان جمشیدی مسافرت او خود به کانادا را تأیید کرد: قضات دادگاه تجدیدنظر، مستندات را که دیدند قرار بازداشت را لغو کردند
انتصاب فرزند شهید شیرودی به‌عنوان رئیس سازمان هواپیمایی کشوری
وزیر نیرو: دیگر خاموشی نخواهیم داشت
احمد زیدآبادی: انتشار روزنامه دیگر امتیاز نیست، «همه‌اش ارزانی خودتان!»
محمد خاتمی :هر کشور باید یک دولت و یک اقتصاد داشته باشد / ساخت موشک از زمان دولت من آغاز شد
حسین شریعتمداری کیهان برای مهار نرخ دلار : کار را به فرشته های زمینی بسپارید
پژمان جمشیدی از زندان قزل‌حصار آزاد شد
علی لاریجانی: منابع رسمی اسرائیل می‌گویند که ۴۵ موشک ایران به نقاط حساس اصابت کرد
پزشکیان به‌دنبال احیای «پاریس ایران»
اف‌ای‌تی‌اف ایران را از لیست سیاه خارج نکرد
واکنش وزیر کشور به خبر بازگشت گشت‌های ارشاد
عراقچی: ویتکاف از طریق واسطه ها پیام می فرستد اما تا زمانی که آمریکا زیاده‌خواهی را کنار نگذارد، حاضر به مذاکره نیستیم
زیدآبادی: سبک مناظره اصولگرایان تندرو هنوز احمدی‌نژادی است
 گفتــگو
سردار نقدی: از عملکرد پزشکیان در زمان جنگ دفاع می‌کنم/ ۵۰ کشور برای اسرائیل جاسوسی می‌کنند/ هیچ‌یک از فرماندهان ما درخواست آتش‌بس نداشتند
باهنر: برخی می‌خواهند تمام جنگ ۱۲روزه را گردن جاسوسان بیاندازند/آمریکا به خوبی معنی فتوا برای شیعیان را می‌داند/روایت مخالفت جلیلی با CFT تا جلسه آخر!
عضو کمیسیون امنیت ملی:​ اگر دولت بتواند ۶ ماه شرایط کشور و اعتراضات را مدیریت کند، غربی‌ها خودشان پیشنهاد مذاکره می‌دهند
محمد هاشمی رفسنجانی: با چند قطعنامه اضافه نمی‌توانند کاری با ملت ایران بکنند/ باید حضور و نقش مردم در اداره کشور بالا برود
ابطحی: جلیلی رئیس جمهور بود، زیرساخت‌های کشور قطعاً زودتر از هم می‌پاشید
توصیه ظریف به ترامپ: به بی‌بی گوش نده!
رئیس جبهه اصلاحات: کسی نگفته انرژی هسته ای حق مسلم نیست، اما رفع کامل تحریم ها اولویت دارد/ حاکمیت باید دست به تصمیمات سخت و شجاعانه بزند
باهنر: اگر بنزین ۷۰ هزار تومان شود به هر ایرانی ۷ میلیون تومان یارانه تعلق می‌گیرد
زیباکلام: مشکل اصلی بی آبی و بی برقی نیست، بلکه بی اعتمادی مردم است
علی شکوری‌راد: تندروها پس از خالص‌سازی قدرت دچار طغیان شدند؛ اعتماد رهبری هم خدشه‌دار شد

کد مطلب 23747           تاریخ ارسال : 1398/07/06                         نسخه چاپی
نظارتِ نمایندگان بر خود، در پیچ رفاقت و تعارفاتِ پارلمانی

هیات نظارت بر رفتار نمایندگان اگرچه با هدف ایجاد سیستم خودنظارتی در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد اما بررسی عملکرد ۷ ساله آن نشان می دهد چندان توفیقی در دستیابی به اهداف خود نداشته است.


زهره ترسایی: سال ۸۹ بود که بحث نظارت بر نمایندگان مجلس در دیدار نمایندگان مجلس هشتم با رهبر معظم انقلاب از سوی ایشان مطرح شد، بعد از آن و در سال ۹۱ بود که قانون نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان تصویب و در پی آن هیات نظارت بر رفتار نمایندگان تشکیل شد، هیاتی که مهم ترین دستور کارش نظارت بر امور مربوط به نمایندگان در دوران نمایندگی تعریف شد.

 امروز اما و با گذشت ۷ سال از تشکیل آن، فعالیت هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در سیبل انتقادات قرار گرفته به طوریکه گفته می شود اقدامات این هیات تاکنون خروجی قابل قبولی نداشته به طوریکه افکار عمومی شاهد واکنش موثری از سوی این هیات در برخورد با پرونده‌هایی که به آن ارجاع شده نبوده است.

هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در حالی وظیفه نظارت بر عملکرد نمایندگان مجلس را بر عهده گرفته که ترکیب آن را "یکی از نواب رئیس، روسای کمیسیون های قضایی وحقوقی و اصل نود و چهار نفر از نمایندگان" تشکیل می دهند؛ همین نظارت نمایندگان بر نمایندگان، هیات را از مسیر اصلی عملکردی خود منحرف کرده است. موضوعی که مسعود پزشکیان رئیس هیات نظارت بر رفتار نمایندگان هم در گفت و کویی آن را تایید کرده و گفته است: «ساختار در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان، نظارت نماینده بر نماینده است که از نظر علمی این شدنی نیست؛ علت اینکه بسیاری از مشکلات حل نمی شود همین است، مثلاً ما پزشکیم و می‌خواهیم برای خودمان تصمیم بگیریم، معلوم است که کاری انجام نمی‌دهیم که خودمان زیاد خراب شویم.»

هیات نظارت تحت تاثیر فضای رفاقت

علاوه بر ترکیب اعضای هیات نظارت که به محل انتقاد تبدیل شده است، ساختار عملکردی این هیات هم در نوک پیکان حملات قرار دارد به طوریکه گفته می‌شود عملکرد این هیات بیشتر تحت تاثیر رفاقت‌ها و فضای همکاری قرار گرفته تا اجرای عدالت. تعیین تکلیف نشدن پرونده‌های ارسالی به هیات نظارت، اطاله در رسیدگی‌ها و مماشات در بررسی پرونده ها از مصادیقی است که گفته می شود در نتیجه رفاقت های موجود بین اعضای هیات نظارت با سایر نمایندگان بروز کرده است.

جواد آرین‌منش نماینده سابق مجلس معتقد است: «قطعا عملکرد این هیات هفت نفره نیازمند بررسی و مطالعه بیشتری است تا مشخص شود کارکرد هیات نظارت تحت تاثیر رفاقت و فضای همکاری قرار گرفته یا اینکه واقعا عدالت را اجرا کرده است.»

برخی منتقدان براین اعتقادند که برای تصمیم گیری درست، باید گروه مستقلی بر نمایندگان نظارت داشته باشد تا چنین شائبه‌هایی پیش نیاید اما اعضای هیات نظارت بر رفتار نمایندگان آن را غیرممکن می دانند و در توضیح علت آن می گویند: «با توجه به اینکه مقام معظم رهبری اذعان داشتند ترکیب هیات نظارت بر رفتار نمایندگان را تنها نمایندگان مجلس شورای اسلامی تشکیل دهند، نمی‌توانیم افرادی غیر نماینده به هیات نظارت بیفزاییم.»

با این حال اعضای هیات نظارت ساختار فعلی را دارای نواقصی دانسته که منجر به ضعف عملکرد آن شده است. علیرضا سلیمی از اعضای هیات نظارت بر رفتار نمایندگان چندی پیش با تایید این موضوع از تلاش ها برای اصلاح آیین نامه داخلی مجلس با هدف تغییراتی در عملکرد هیات نظارت بر رفتار نمایندگان خبر داده و گفته بود: «طرحی در این زمینه در حال آماده شدن است که بعد از تدوین تقدیم هیات رئیسه مجلس خواهد شد.: با این وجود اما تاکنون خبری از ارسال این طرح به هیات رئیسه مجلس نرسیده است.

انفعال هیات نظارت صدای همه را درآورد

اگرچه هیات نظارت بر رفتار نمایندگان با هدف راه اندازی مکانیزم "خود نظارتی" در مجلس تشکیل شد اما آنچه بیش از همه عملکرد این هیات را با انتقاداتی مواجه کرده انفعال در برابر موضوعات و مباحثی است که پیرامون نمایندگان مجلس مطرح می شود، انفعالی که باعث شده هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس عملا به هیات رسیدگی به شکایات تبدیل شود. منتقدان بر این نظرند همین شیوه، هیات نظارت را در موضع ضعف قرار داده به طوریکه امکان هرگونه ابتکار عمل را از آن گرفته است، این در حالی است که انتظار می رود هیات به عنوان مجموعه ای فعال و در جایگاهی تاثیرگذار نسبت به ایجاد شائبه ها درباره نمایندگان ورود کرده و پاسخی روشن به افکار عمومی بدهد.

جمالی نوبندگانی با تایید چنین نقصی در عملکرد هیات نظارت می گوید: «هم اکنون هیات محدود به رسیدگی به شکایات شده این در حالی است که شرایط باید به گونه ای باشد که حتی وقتی به هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مجلس گزارش شکایتی واصل نشود و هیات از طرق مختلف متوجه انجام رفتاری شود که از سوی نماینده ای رخ داده و خلاف شئونات و وظایف نمایندگی است بتواند به موضوع ورود کرده و اقدامات پیشگیرانه داشته باشد که هم اکنون چنین نیست.»

انتقاد به محرمانه بودن گزارشات

محرمانه بودن نحوه رسیدگی و نتیجه بررسی‌ها نیز از دیگر مواردی است که عملکرد هیات نظارت بر رفتار نمایندگان را در مرکز انتقادات قرار داده است به طوریکه گفته می شود رفتار هیات نظارت با برگزاری جلسات پشت درهای بسته، این شائبه را ایجاد می‌کند که هیات در تلاش است تا بر اقدامات و اظهارات نادرست احتمالی نمایندگان سرپوش بگذارد.

مخالفان محرمانه بودن جلسات هیات نظارت بر این باورند که اطلاع رسانی از عملکرد هیات نظارت بر رفتار نمایندگان کورسوی امیدی از اعتقاد مسوولان به لزوم شفاف سازی و روشنگری را ایجاد خواهد کرد این در حالی است که اگر بنا باشد که هیات پشت درهای بسته جلساتی برگزار کند و رسانه‌ها از محتوای آن جلسات اطلاعی نداشته باشند یا قطره چکانی و گزینش شده به آنها اطلاعات داده شود، نمی‌توان امیدی به اصلاح رفتارهای احتمالی نادرست برخی از نمایندگان و عمل به توصیه "خودنظارتی" داشت.

با همه این توضیحات به نظر می رسد هیات نظارت بر رفتار نمایندگان برای بهبود عملکرد خود علاوه بر اصلاح آیین نامه داخلی نیازمند واکنش هایی سریع تر، صریح تر، قاطع تر و البته قانع کننده تر برای افکار عمومی باشد؛ وظیفه ای که تا امروز دیرهنگام و برای مخاطبان کمتر ملموس بوده است.


نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب