5:54 PM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  نادر کالمعدوم

در حالیکه استاد اعظم این جماعت متهم فاسد آن عالیجناب قهوه ای پوش بود که وقتی دید اوضاع خراب است خیلی زود از مهلکه و معرکه گریخت و اینک در پارلمان به ریش خلق الله می خندد و سودای وکالت نیز در سردارد! گویا اصلا طرف شهردار کرمانشاه نبوده و بازداشت های اخیر ربطی به وی ندارد ! بقول طلبه ها : نادر کالمعدوم

 اخبار عمومی
دختر شهید شادمانی: انتشار فیلم عروسی دختر شمخانی پروژه موساد است
رسول منتجب نیا: ۸۰ هزار آمر به معروف را چه کسی آموزش داده است؟ / مگر ندیدیم در «گشت ارشاد» چه اتفاقاتی افتاد؟
واکنش ضرغامی به فیلم عروسی دختر شمخانی: او سرش را پایین انداخته بود
عذرخواهی سردار رحیم صفوی از خانواده مرحوم هاشمی رفسنجانی
قانون پیوستن ایران به CFT برای اجرا ابلاغ شد
نون خ فعلاً توقف خورد؛ سعید آقاخانی «اسباب زحمت» را برای رمضان می‌سازد
سقوط رتبه ایران در اینترنت موبایل و ثابت
دولت سوريه: احمد شرع صريحا از پوتین خواست بشار اسد را تحویل دهد
واکنش نماینده سابق مجلس به دبیر ستاد امر به معروف: "دوباره احساس کردید یکم شرایط آروم شده، از تو غاراتون در اومدین؟!"
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی: قانون منع دو تابعیتی ها مربوط به دوران پهلوی است و باید اصلاح شود/
واکنش محسن هاشمی به حرف های رحیم صفوی : در «استخر» هم می توان شهید شد
واکنش دادستان کل کشور به باهنر: افراد جاهل در مورد حجاب نظر ندهند!/ حجاب یک امر شرعی است
حسام‌الدین آشنا: این صفرها که از پول ملی حذف کردید، سفره مردم بود
قشقاوی: طرح تعلیق CFT در مجلس، تقابل صریح با رهبری است / تکمیلی/ دو فوریت طرح رای نیاورد
عطاالله مهاجرانی: شرم الشیخ جای ایران نبود
تأیید «حذف چهار صفر پول ملی» در مجمع تشخیص
پزشکیان: در عموم موارد، مقصر مشکلات مردم، تصمیم‌گیران هستند
سخنگوی مجمع تشخیص: رهبر انقلاب تصمیم‌گیری در مورد لوایح CFT و پالرمو را به مجمع محول کردند و هیچ توصیه‌ای نداشتند
لاوروف: به ایران تجهیزات نظامی می‌دهیم
حسن روحانی ادعاهای شمخانی درباره هواپیمای اوکراینی را تکذیب کرد
ادعای ترامپ: اگر ایران سلاح هسته‌ای داشت، توافق غزه اتفاق نمی‌افتاد/ توافق غزه با حمله به مراکز هسته‌ای ایران آغاز شده
ضرغامی: این‌روزها با بعضی ها که مسئولیت دارند تماس می‌گیریم، می گویند دیگر موبایل ندارند، یا محل استقرارشان معلوم نیست
ناطق نوری: سکوتی در کار نیست/ تصرف سفارت آمریکا اشتباه بزرگی بود
مشاور رئیس‌جمهور: پزشکیان در حال مذاکره برای رفع فیلتر سایر پلتفرم‌هاست
دعوت ایران به اجلاس «شرم الشیخ» ؛ آیا آمریکا اشتباه خود در کنفرانس مادرید را اصلاح می کند؟
حمله امام جمعه تهران به باهنر: هی راجع به حجاب وِر می‌زند / کی به تو اجازه داده از پایان قانون حجاب خبر بدی؟ / خب بابا این زبانتان را ببندید دیگر!
ترامپ: افتخار می‌کنم که ایران از توافق آتش بس حمایت کرد
عراقچی: طرح صلح ابراهیم خائنانه است و ایران هیچ‌وقت به آن نخواهد پیوست/ نیروهای مسلح در آماده‌باش کامل باقی مانده‌اند؛
نماینده مجلس: حتما مسائل بزرگتری هست که جلوی قانون حجاب را گرفتند
پروانه سلحشوری: اگر صدای جامعه درباره حجاب شنیده شده بود شاهد ماجرای سال ۱۴۰۱ نبودیم
سردار رادان: خودروهای پلیس باید ضد گلوله شود/ شایسته نیست با سمند به‌درگیری با اشرار برویم
علم الهدی: عده‌ای روی این موضوع کار می‌کنند که بی‌حجابی‌ها و لاابالیگری ها باید آزاد باشد؛ مردم ما با عرفی شدن دین، شاد نمی‌شوند
ذوالنوری: طرح سه‌فوریتی جلوگیری از اجرای CFT در دست بررسی است
عباس عبدی: تصمیم دیرهنگام مجمع تشخیص، به درد گلِ مِنار می‌خورد
معاون اجرایی پزشکیان: امسال به احتمال ۹۰ درصد پلتفرم‌ها رفع فیلتر می‌شوند؛ خیلی زیاد امید داشته باشید
معاون اجرایی پزشکیان: امسال به احتمال ۹۰ درصد پلتفرم‌ها رفع فیلتر می‌شوند؛ خیلی زیاد امید داشته باشید
مسعود فراستی منتقد: حزب توده فرهنگ ایران را رشد داد/ فرهنگ‌ ما به حزب توده مدیون است
فراخوان رادیکال‌ها برای تجمع علیه باهنر در روز پنج‌شنبه
آسمان ایران برای پهپادهای جاسوسی ناامن شد
انتقاد شدید هم میهن از پزشکیان؛ لحن و بیان شما نشان از استیصال دارد
 گفتــگو
باهنر: برخی می‌خواهند تمام جنگ ۱۲روزه را گردن جاسوسان بیاندازند/آمریکا به خوبی معنی فتوا برای شیعیان را می‌داند/روایت مخالفت جلیلی با CFT تا جلسه آخر!
عضو کمیسیون امنیت ملی:​ اگر دولت بتواند ۶ ماه شرایط کشور و اعتراضات را مدیریت کند، غربی‌ها خودشان پیشنهاد مذاکره می‌دهند
محمد هاشمی رفسنجانی: با چند قطعنامه اضافه نمی‌توانند کاری با ملت ایران بکنند/ باید حضور و نقش مردم در اداره کشور بالا برود
ابطحی: جلیلی رئیس جمهور بود، زیرساخت‌های کشور قطعاً زودتر از هم می‌پاشید
توصیه ظریف به ترامپ: به بی‌بی گوش نده!
رئیس جبهه اصلاحات: کسی نگفته انرژی هسته ای حق مسلم نیست، اما رفع کامل تحریم ها اولویت دارد/ حاکمیت باید دست به تصمیمات سخت و شجاعانه بزند
باهنر: اگر بنزین ۷۰ هزار تومان شود به هر ایرانی ۷ میلیون تومان یارانه تعلق می‌گیرد
زیباکلام: مشکل اصلی بی آبی و بی برقی نیست، بلکه بی اعتمادی مردم است
علی شکوری‌راد: تندروها پس از خالص‌سازی قدرت دچار طغیان شدند؛ اعتماد رهبری هم خدشه‌دار شد
آزاد ارمکی: جامعه می‌خواهد مدرن زندگی کند و در این مسیر هرچه را لازم باشد از سر راه برمی‌دارد

کد مطلب 33335           تاریخ ارسال : 1403/09/21                         نسخه چاپی
پوست‌خربزه برخی اصلاح‌طلبان زیر پای پزشکیان

این خواسته یعنی عدم عمل به قانون توسط رئیس جمهور، خود علیه میانه روی در درجه نخست، و همچنین علیه عمل به قانون اساسی است. از این منظر توصیه کنندگان به رئیس جمهور برای عدم عمل به قانون بر شاخ نشسته اند و بن می برند.


درباره لایحه عفاف وحجاب، همچنین موضوع در جامعه سیاسی بحث های متنوعی درگرفته است. امام مهمترین آن راجع به عملکرد ریاست جمهوری، بر اساس وعده های انتخاباتی اوست. از جمله برخی نیروهای سیاسی در بیانیه های صادره خود در باره لایحه عفاف وحجاب با توجه به پشتوانه رای مردم، در انتخابات ۱۴۰۳ تاکید می کنند که ریاست جمهوری بنا به اختیارات خودش، قانون مصوب مجلس را اجرا نکند. در این باره چند ملاحظه جدی وجود دارد.

از منظر فلسفی بزرگترین حرکت سقراط فیلسوف بزرگ یونانی آن نبود که با شعار به خود بپرداز همشهریان آتنی‌اش را تشویق می‌کرد تا خدایانشان، ارزش‌هایشان و خودشان را مورد پرسش و ارزیابی قرار دهند. بلکه بزرگترین حرکت سقراط این بود که طبق آنچه در رسالهٔ کریتو آمده‌است، پیشنهاد فرار از زندان شاگردان و دوست دارانش را پس از پایان دادگاه و صدور حکم مرگ او، نپذیرفت. زیرا به موجب قانون محکوم شده، و خطاست برای گریز از مجازات دست به کاری خلاف قانون بزند.

سقراط در آخرین سخنان خود، شگفتی عالمان و مردمان را موجب می شود. او در مکالمه با شاگردانش خود را خطاب می کند و می گوید:«پس ای سقراط، از ما که تو را پرورانده‌ایم بشنو زندگی و فرزندانت را بر عدالت مقدّم مدان، بلکه نخست عدالت را در نظر داشته باش، تا کردارت در برابر بزرگان جهان پایین صواب باشد. زیرا اگر چنان کنی که کریتو می‌گوید، نه خود را قرین سعادت یا قدس یا عدالت جهانی یا سعادت ابدی ساخته‌ای و نه کسانت را. تو اکنون بی‌گناه می‌روی، در حالی می‌روی که بد نکرده‌ای بلکه با تو بد کرده‌اند… تو قربانی قوانین نیستی، بلکه قربانی مردمی؛ امّا اگر پاسخ بدی را با بدی بدهی، و در ازای آسیب، آسیب برسانی، و بدین طریق عهد و پیمانی را که با ما بسته‌ای بشکنی، و بر کسانی که کمتر از همه سزاوار ستم هستند، یعنی خودت و دوستانت و کشورت و ما، ستم رواداری، آنگاه تا زنده‌ای ما بر تو خشم خواهیم گرفت، و برادران ما، یعنی قوانین عالم دیگر، نیز تو را دشمن خواهند داشت؛ زیرا خواهند دانست که تو در راه از میان بردن ما از هیچ کاری فروگذار نکرده‌ای». بنابراین سقراط می پذیرد بمیرد، تا قانون بماند. زیرا حتی اجرا نکردن قانون بد، یعنی ستم رواداری به همه ارزش ها، و آنگاه تا زنده ای ما برتو خشم خواهیم گرفت.

به عبارت دیگر بی قانونی، یعنی فرود عذاب دائمی برجامعه. موضوعی که قانون شکنان، خواهان آن هستند، یعنی تحقق استانداردهای دوگانه در ارتباط با قانون، تا بتوانند هر گاه مایل بودند آن را دورزده و منویات خود را پیاده کنند. سقراط برای مقابله با بهانه استاندارد سازی دوگانه، با قبول حکم دادگاه، تحقق مرگ ظالمانه علیه خودش را می پذیرد. موضوعی که برای ستمگر، غیرقابل باور است. او عدالت را با اجرای قانون محقق می داند ولو به ضرر خودش و به نفع ستم بوده باشد. سقراط با تفکری عمیق و آینده نگر دنبال آن بود که ستم، رفتار مبتنی بر اقتضائات میل و هوای قدرت و نظم بی ثبات ناشی از آن را تبدیل به نظم دائمی سازد. نظم دائمی ستم، به شهروندان امکان فهم مشکلات و راه حل ها و نهادمند شدن راه حل های جدید را می دهد. به عبارت دیگر نهادهای مدنی، در وضعیت ثبات قادر هستند راه اصلاح گام به گام را درک کرده و متحقق کنند.

از نظر تاریخی مهمترین مساله ایران نبود قانون بوده است. میرزا یوسف خان مستشارالدوله ( ۱۲۰۲–۱۲۷۴ ش) (۱۸۲۳–۱۸۹۵م) دیپلمات دورهٔ ناصرالدین‌شاه بود. وی نویسنده کتاب یک کلمه، مبدع اولین پیش‌نویس قانون اساسی ایران است. او را بدلیل انتقاد از وضع موجود به فرمان شاه در ۱۲۷۰ ش (۱۳۰۹ق ۱۸۹۰م) به زنجیر کشیدند و خانه‌اش غارت، املاکش مصادره و مقرری دولتی او را قطع کردند و در سال۱۲۷۴ش (۱۸۹۵ م) در زندان درگذشت.  آرمان میانه روانه او در چنبره خواست خلق ها برای انقلاب و تحقق سعادت یا توسعه آمرانه حاکمان از بالا با مهندسی جامعه و زندگی مردم، هنوز تجلی عینی به خود نگرفته است تا به امروز.

این رویکرد از نظر سیاسی، جامعه امروز ایران را بسیار رنجور و غمگین از تبعیض و نابرابری نهادینه شده کرده است. اما آیا این باعث می شود تا اصلاح طلبان علیه یک قانون متروک، مانند عفاف و حجاب، و ...  راهی غیر از راه های مبتنی بر قانون را طی کنند؟ به موجب اصل (۱۱۳) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رئیس جمهور، «مسؤول اجرای قانون اساسی» شناخته شده است، آیا صحیح است اصلاح طلبان از رئیس جمهور بخواهند تا قانون مصوب مجلس و مورد تایید شورای نگهبان را اجرا نکند؟ به عبارت دیگر آیا اصلاح طلبان می توانند از یک رای سیاسی با پشتوانه مردم مانند انتخابات ۱۴۰۳، نتیجه حقوقی گرفته، بدون طی مراحل حقوقی و قانونی و بر اساس آن، عدم اجرای مصوبه قانونی را از رئیس جمهوری و قوه مجریه بخواهند؟

این خواسته خود علیه میانه روی در درجه نخست، و همچنین علیه عمل به قانون اساسی است. از این منظر توصیه کنندگان به رئیس جمهور برای عدم عمل به قانون بر شاخ نشسته اند و بن می برند. مستند به اصل ۱۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، رئیس جمهور در مجلس سوگند یاد کرده است که «پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور» باشد و در این باره ... «از هر گونه خودکامگی» بپرهیزد.

تالی فاسد رویگردانی مسئول اجرای قانون اساسی یعنی رئیس جمهور از اجرای قانون مخالف سلیقه جناح خود و وعده های داده شده به مردم در انتخابات، عدم ثبات قانون، و تحقق هرج و مرج دائمی در کشور است. به عبارت دیگر هر نیرویی با پایگاه اجتماعی اش، و به میزان سهمی که در قدرت دارد، می تواند استانداردهای دوگانه مقوم نابرابری را تقویت کند.  در برابر نکته آن که یک قدم عدم عمل به قانون حتی متروک نزد نیروهای انتخابی، فرصت بسیار مغتنم و شیرینی است برای نیروهای مستقر در نهادهای انتصابی، تا منویات خود را پیش ببرند. غفلت از چنین موضوعی، به معنای عدم تجربه آموزی اصلاح طلبان از راه طی شده اصلاحات از ۷۶ به این سو، است.

علمای علم حقوق معتقدند برای آنکه رئیس جمهوری در دام بحث های سیاسی و اقدامات ناشی از آن نیفتد، و تجربه های قبلی تکرار نشود، نیاز دارد تا از عالمان علم حقوق اساسی به عنوان مشاور در ارتباط با مباحث این حوزه، مانند توصیه برخی اصلاح طلبان به عدم اجرای قانون حجاب و عفاف بهره بگیرد.توصیه به عدم عمل به قانون حتی متروک، پوست خربزه تندروها برای بنی‌صدری سازی پزشکیان است. از این منظر تیم قدرتمند حقوقدانان مشاور، باید با ارائه راه حل مشخص کنند، برای تامین امنیت ملی، و منافع مردم، در برابر این دست از قوانین مصوب مجلس که در راستای به عکس العمل انداختن رئیس جمهور در مخالفت با قانون تدوین و تصویب می شود،چه راهکار حقوقی وجود دارد. 

ضمن آن که تشویق رئیس جمهوری، به نافرمانی در اجرای قانون، نافی بحث وفاق در چارچوب عمل به قانون و اصلاح امور بوده، می تواند سنت رایج جناحی دیدن و جناحی اجرا کردن قانون را تقویت کند. که این امر خود به معنای توسعه نیافتگی بیشتر و برهم زدن اصل وفاق است. به عبارت دیگر اگر اهداف در این جا مقابله با خطر قانون متروک علیه امنیت ملی و منافع مردم، با ابزار متناسب حقوقی متوقف و چاره اندیشی نشود مانند تصمیم گیری شورای عالی امنیت ملی در باره توقف موقت قانون حجاب و عفاف، آثار و عوارض منفی درازمدت آن بسیاربیشتر از آثار مثبت کوتاه مدت آن است.

این سخن به معنای آن نیست که سخن معترضان در باره خطرات ناشی از قانون عفاف و حجاب غلط است. بلکه ناظر بر این امر است که مخاطب بیانیه های آنان در این حوزه، باید مسئولان نظام بوده تا سازوکارهای همه جانبه اصلاح قانون به درستی مورد توجه واقع شود. فشار وارد کردن به رئیس جمهور، به منظور نافرمانی از اجرای قانون، سم مهلکی است که جز تداوم نظام دسترسی محدود و تقویت آن، به نتیجه مثبتی منتهی نخواهد شد. به عبارت دیگرچنین درخواستی، از اساس ضد اصلاح طلبی و قانون گرایی است. شاید بتوان گفت بسیاری از قوانین موجود، از نظر حل گره های زندگی مردم، بسیار ناقص بوده و قادر نیستند گره گشایی کنند، در این شرایط اگر قرار باشد همه الگوی توصیه برخی اصلاح طلبان به رئیس جمهور برای عدم عمل به قانون را اجرا کنند، چه خواهد شد. آیا سنگ روی سنگ بند می شود؟

بنابراین خطاب نهادهای مدنی در باره اصلاح قانون، بی تردید باید نظام سیاسی و اجماع حاصل از آن باشد تا بتواند مثمرثمر و پایدار از منظر وفاق باشد. نباید نادیده گرفت که ریشه تمدن غرب، رنسانس و جهان مدرن مدیون فداکاری سقراط است، او مرگ را پذیرفت به بهای تثبیت قانون و عمل مبتنی برآن.

امروز مداخله طیف میانه رو داخل حاکمیت سیاسی، در کنار اعلام نارضایتی جنبش مدنی ایران به لایحه مذکور به نظام سیاسی، در کنار احزاب میانه رو اصلاحات و همکاری منسجم این سه، آینده ایران را تضمین کرده و قادر است ایران را از بن بست خارج سازد.  

فروزان آصف نخعی
نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب