6:31 PM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  مشارکت کمتر و نتیجه بهتر

البته این شرایط مطلوب جریان انقلابی است که امروز قدرت اجرایی کشور را برعهده گرفته اند زیرا آنها از دوره های قبل انتخابات ، استراتژی " مشارکت کمتر و نتیجه بهتر " را در پیش گرفته و به این باور رسیده اند که هرچه مشارکت کمتر باشد نتیجه بهتری خواهند گرفت و برای آنان نیز عیب و عار نیست که نماینده ای با 2 یا 3 درصد آرای ماخوذه به مجلس راه یابد . آنان به نیکی می دانند که اگر میزان شرکت کنندگان در انتخابات زیاد باشد به نفع جریان سیاسی آنها نیست

 اخبار عمومی
سفر هیاتی از طالبان به تهران
خلبان معروف نیروی هوایی ارتش درگذشت
روزنامه دولت : افغانستانی های مقیم ایران اگر می خواستند کار ضد امنیتی بکنند در اغتشاشات پارسال حضور می یافتند!
جمیله علم الهدی : من بانوی اول نیستم، همسر رهبری بانوی اول هستند / آرزو می کنم بتوانم برای انتقال خاطرات ایشان کاری بکنم
هوا سرد شد و کیهان دوباره نگران «زمستان سخت» اروپا شد!
«شریف» برترین دانشگاه ایران شد
وزیر کشور : ۵ میلیون مهاجر افغانستانی داریم / رسانه ها درباره تعداد مهاجرین افغان مبالغه می کنند
سنگ تمام روزنامه همشهری برای همسر رئیسی
وزارت خارجه: تکذیب مذاکرات مستقیم با آمریکا طی هفته‌های آینده
نسخه نماینده‌ای با ۳۹ هزار رای برای جوانان: در روستاهای اطراف تهران خانه اجاره کنید با مترو بروید سر کار
مخالفت آمریکا با سفر امیر عبدالهیان به واشنگتن
احمد زیدآبادی : تعرض به حریم خصوصی شهروندان به اسم دین و شریعت؟
ذوالنوری : ترامپ گفت برجام را پاره می کنم ، من هم برجام را آتش زدم /کوتاه می آمدم و تشکر می کردم؟
عباس عبدی به کیهان : ما مرده بودیم یا آقایان کر بودند؟ / چرا درباره سفری که فقط ۱۲۰ میلیون تومان هزینه غذای ۱۰ نفر شده چیزی نمی نویسید؟!
نماینده مجلس: ارائه سیمکارت بدون فیلتر به گردشگر خارجی کاپیتولاسیون فرهنگی است
رجایی: قالیباف زیر تیغ «مصلحت» خالص سازهاست /ویترین انتخابات، تک محصولی و خلوت شده است
اطلاعیه: نقل قول مطالب غیرمستند از مقام معظم رهبری فاقد اعتبار است
نامه سرگشاده عباس عبدی به شورای نگهبان : این موارد را نوشتم تا بعدها مورد سوال قرار نگیرم که مگر مرده بودی که سکوت کردی!
اعتماد : آقای رئیسی ! به جای این همه سختی سفر برای خود و خانواده و این همه سخنرانی ، اگر یک تحریم لغو می‌شد، سودمندتر نبود؟
امام جمعه اهواز : هر فروشگاهی که به افراد بی حجاب خدمات می‌دهد پلمب شود/ مردم نترسند و بی حجابی را تذکر دهند
خالص‌سازی به حوزه علمیه رسید؟ / حذف درس خارج فقه آیت الله سروش محلاتی از سیستم رسمی حوزه علمیه قم
یک فعال سیاسی : ممنوع‌ التدریسی و ممنوع‌ الوکاله شدن نعمت احمدی را به زمین زد؛ تحقیرش کردند
نماینده مجلس : دانشجویان و دانش آموزان زیر تیغ قانون حجاب و عفاف / این پیشنهادات را کدام نمایندگان داده اند؟
حسین شریعتمداری : اپوزیسیون ایران یک مشت بی‌شخصیت ، اجق وجق‌ علاف و کاسه‌ لیس هستند/ بر سر هم داد می‌زنند که بع بع نکن!
محمد مهاجری خطاب به معاون سیاسی سپاه : بعد از دشمن ، کمی هم حواس تان به دوستان باشد / مشارکت در انتخابات با تهدید گسترده نمی شود
دبیر اطلاع‌رسانی دولت: عکس نماز رئیسی بدون هماهنگی منتشر شد
بغداد: حضور احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی به ۵ اردوگاه در عمق خاک عراق محدود شد
وزیر اطلاعات: با فیلترینگ موافق هستیم/ توضیح درباره استفاده فرزندانش از فیلترشکن
معاون سیاسی سپاه : دشمن برای انتخابات ۱۴۰۲ برنامه دارد/ چند ماه آتی تعیین‌ کننده است
رویترز : آمریکا احمدی‌ نژاد را تحریم کرد
مدیر هتل محل اقامت رونالدو : تخریب بخش‌هایی از این هتل در پی ازدحام جمعیت/ تکذیب اقامت رونالدو در سوئیت ۹۰ میلیون تومانی
پیش ثبت نام انتخابات مجلس/ ۷۷۰۰ متقاضی مدارک خود را بارگذاری کردند
سخنگوی سپاه : اگر کشتی‌هایمان را توقیف کنند، کشتی‌هایشان را توقیف می‌کنیم
نماینده مجلس: دعوا سر این است که جریمه بی حجاب ها را به نیروی انتظامی بدهند یا دولت؟
پلیس آلبانی کنترل پایگاه اشرف مجاهدین خلق را دردست گرفت
نماینده مجلس : سفره مردم کوچک نشده بلکه خالی شده است
نماینده مجلس: ما از تأمین گوشت و مرغ برای سفره مردم گذشتیم، مردم برای تأمین نان و دارو نیز مشکل دارند
منتظری رییس دیوان عالی کشور شد
انتقاد عضو هیات رئیسه مجلس از زیاده خواهی صداوسیما : رقیب که نمی تواند ناظر باشد
حسین فریدون به زندان بازگشت
 گفتــگو
آیت‌الله مسعودی خمینی : کاری کردیم انقلابی ها هم بی تفاوت شده اند / حجاب با زور درست نمی‌شود / آقای جنتی پیر شده و باید در خانه بنشیند
رئیس مرکز مطالعات و تحقیقات راهبردی ارتش: امام علاقه‌مند نبودند ما وارد خاک عراق شویم/ شوروی گفت اگر صدام برنده این جنگ نباشد، نباید بازنده هم باشد!
نماینده مجلس : مسئولی که می‌گوید برای آنهایی که می‌خواهند بروند بلیت می‌گیریم در حال خیانت است/ ترکیه، امارات، عمان و قطر جوان‌های ما را می‌برند
خباز: اصلاح طلبان و اعتدالیون ائتلاف کنند/حداقل ۳۰ نماینده مانند پزشکیان وارد مجلس بعدی کنیم
فعال سیاسی اصولگرا : مردم این حس را دارند که رأی می‌دهند، اما رأیشان فایده ندارد/ شورای نگهبان را تا پایان انتخابات به مرخصی بفرستند
واکنش عضو خبرگان رهبری به لایحه عفاف و حجاب: خانه از پای‌بست ویران است/ خواجه در بند نقش ایوان است
نماینده مجلس: عده ای خوارجی‌ مسلک و سوپرانقلابی می‌خواهند با بسته‌ تر کردن فضا، مردم را از صندوق رای ناامید کنند
حجاریان : دولت احمدی‌نژاد پوپولیسم پولدار بود، دولت رئیسی پوپولیسم بی‌پول
لیلاز: نرخ تورم در دولت رئیسی رکورد دولت هاشمی را شکست / رها شدن طبقه فرودست مقابل تورم، امسال را خطرناک می‌کند
زیباکلام: یک فرد دموکراتیک در اپوزیسیون وجود ندارد/ جز تغییرات و تحولات آرام هیچ گزینه دیگری وجود ندارد

کد مطلب 30927           تاریخ ارسال : 1402/02/31                         نسخه چاپی
صادق زیباکلام: شاید نوه و نتیجه‌های ما به شرایط انتخاباتی مثل هند و ژاپن برسند

حتی پاکستان هم خیلی جلوتر از ما است؛ بنابراین باید امیدوار باشیم که روزی به شرایط سیاسی پاکستان و ترکیه برسیم، اما نمی‌دانم واقعا روزی به کشور‌های غربی یا آسیای شرقی خواهیم رسید یا خیر. شاید نوه و نتیجه‌های ما به شرایط انتخابات هند و ژاپن برسند و برگزاری چنین انتخاباتی را تجربه کنند.


ترکیه شاهد برگزاری انتخاباتی با مشارکت تاریخی مردم بود. پس از این انتخابات، فضای سیاسی در کشور به سمت‌وسویی رفته که گفته می‌شود ایرانیان نیز آرزوی روزی را دارند که شاهد انتخاباتی پرشور مانند آنچه در ترکیه رخ داد، باشند.

 روزنامه هم میهن در این مورد با صادق زیبا کلام گفتگویی کرده که در ادامه می خوانید:

‌از روز یکشنبه که دور اول انتخابات ریاست‌جمهوری در ترکیه برگزار شد و شاهد مشارکت تاریخی مردم این کشور در انتخابات بودیم، این بحث در فضای سیاسی کشورمان به وجود آمد که کاش ما هم شاهد چنین انتخاباتی باشیم. آیا با توجه به سازوکار‌های حاکم، ایران امکان برگزاری چنین انتخاباتی را دارد؟
اگر بخواهم به صورت کوتاه جواب دهم، باید بگویم خیر، چنین امکانی وجود ندارد. واقعیت امر این است که ترکیه سال‌ها از نظر دموکراسی از ما در ایران جلوتر است.

اساسا نفس اینکه یک نفر به اسم آقای رجب‌طیب‌اردوغان که دو دوره رئیس‌جمهور بوده است و بیش از دو دهه است قدرت را در اختیار دارد، مجبور شود تن به رقابت سیاسی این‌چنینی دهد که ۴۵ درصد رای‌دهندگان بیایند و به رقیب او رای دهند، این اساسا نشان‌دهنده دموکراتیک بودن ترکیه در مقایسه با ایران است که در این کشور، ساختار قدرت می‌تواند به این شکل مورد چالش قرار بگیرد.

این مسئله به نظرم نکته بسیار مهمی است که باید به آن توجه کرد. یعنی صرف‌نظر از اینکه آقای قلیچداراوغلو چه می‌گوید و کدام جریان سیاسی را رهبری می‌کند، اینکه قدرت به او اجازه می‌دهد آزادانه فعالیت کند و از طریق صندوق رای، اردوغان را که قدرت را در اختیار دارد، به چالش بکشد موضوع مهمی است و نشان‌دهنده این است که این کشور گام‌های موفقی را در مسیر توسعه سیاسی برداشته است.

صدالبته که ترکیه، نروژ و سوئیس و سوئد نیست، ترکیه حتی به پای هند و ژاپن هم نمی‌رسد، اما واقع مطلب این است که قدرت در ترکیه بعد از دو دهه می‌تواند مورد چالش قرار بگیرد.

همین‌قدر که یک عده می‌توانند پای صندوق بروند و به رقیب کسی رای دهند که دو دهه قدرت را در اختیار داشته است، به نظر من این نشانه حداقلی از توسعه سیاسی به شمار می‌رود. از این کلیت که عبور کنیم، می‌بینیم که آقای اردوغان به یک نحوی نماد اقتدارگرایی در ترکیه محسوب می‌شود.

اردوغان نماد این مسئله است که قدرت باید در دست یک نفر باشد؛ فردی است که آزادی مطبوعات و بیان را در کشورش مورد محدودیت قرار می‌دهد و فردی است که سعی دارد در کار قوه قضائیه دخالت کند. اینکه چنین آدمی توسط قلیچداراوغلو مورد چالش قرار بگیرد موضوع مهی است.

در مقابل اردوغان، رقیبی قرار دارد که برخلاف او حرف می‌زند، می‌گوید قدرت ریاست‌جمهوری را کم خواهد کرد و بخشی از این قدرت را به پارلمان واگذار می‌کند و سعی خواهد داشت در قوه قضائیه دخالت نکند و آزادی بیان و مطبوعات را به سطح مطلوبی برگرداند.

این مسائل سیاسی، اجتماعی و آزادی‌های مدنی است که اردوغان را به چالش کشیده است، وگرنه پرونده او خیلی هم از نظر اقتصادی بد نبوده است و اردوغان ادامه‌دهنده مسیری است که این کشور را از نظر اقتصادی تبدیل به مهمترین کشور منطقه کرده است. طبقه متوسط جامعه در ترکیه وضعیت اقتصادی بهتری در دوران اردوغان پیدا کرده‌اند.

همین‌که در این کشور توانستند رأس قدرت را به واسطه عملکرد مدنی‌ای که داشته‌اند، مورد چالش قرار دهند، موفقیت بزرگی برای ترکیه محسوب خواهد شد. در یک کلام به نظر من دموکراسی ترکیه در این انتخابات اخیر سربلند بیرون آمد.

‌پس از برگزاری انتخابات ترکیه، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان این انتخابات را «نشانه مردم‌سالاری» خطاب کرد. سوال این است که اگر حضور ۸۸ درصدی، نشانه مردم‌سالاری است، پس مشارکت ۴۸ درصدی در انتخابات آخر ریاست‌جمهوری در کشورمان نشانه چیست؟
در موضوع انتخابات ریاست‌جمهوری که در خرداد ۱۴۰۰ اتفاق افتاد، اساسا تنها چیزی که در آن مطرح نبود، مسئله رقابت بود. در ترکیه دلیل دیگر موفقیت انتخابات این بود که رقابت جدی وجود داشت.

اما دو سال پیش در ایران رقابتی وجود نداشت، تمام سیستم برای حمایت و پشتیبانی از یک نامزد به نام ابراهیم رئیسی جمع شده بودند و افرادی که می‌توانستند آقای رئیسی را مورد چالش قرار دهند، حذف شده بودند و حتی علی لاریجانی که سال‌ها رئیس مجلس و رئیس صداوسیما و پیش از آن وزیر بوده، حتی او هم تحمل نشد و کنار گذاشته شد که مبادا رقابتی برای آقای رئیسی به وجود بیاید.

در مقایسه با ترکیه ما نمی‌توانیم روی رقابت سال ۱۴۰۰ ایران، اسم انتخابات کامل و پرشور بگذاریم، ما شاهد نمایش ضعیفی از یک انتخابات در ایران بودیم.

‌راهکار‌هایی که می‌توانیم حداقل به انتخابات ترکیه نزدیک شویم، چیست؟
ما هم انتخابات شبیه به ترکیه را داشته‌ایم، من انتخابات ریاست‌جمهوری در کشور خودمان در سال ۷۶، ۹۲ و ۹۶ را چیزی شبیه به ترکیه می‌بینم.

در این انتخابات‌ها مردم به نامزدی رأی دادند که مورد نظر سیستم نبود و به عبارتی می‌گفتند که نامزد رقیب آنها، فردی است که سیستم تمایل دارد رئیس‌جمهور کشور شود.

در سال ۷۶ آقای خاتمی و در سال‌های ۹۲ و ۹۶ آقای روحانی نامزد‌هایی بودند که سیستم به آن‌ها تمایلی نداشت و در مقابل آقایان ناطق‌نوری، قالیباف و رئیسی بودند که سیستم تمایل داشت آن‌ها به قدرت برسند، اما مردم فردی را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کردند که برخلاف نظر مجموعه سیستم بود.

ما در ایران چنین انتخاباتی داشته‌ایم و این موضوع را تجربه کرده‌ایم، اما واقعیت امر این است که هر چقدر به جلو آمدیم و زمان سپری شده است، به جای اینکه در ایران انتخابات معنا و مفهوم جدی‌تری پیدا کند، متاسفانه شاهد این هستیم که انتخابات تشریفاتی‌تر شده که نمونه بارز آن در سال ۱۴۰۰ و در انتخابات ریاست‌جمهوری مشاهده شد.

اگر همینطور و با همین روند جلو برویم، یقیناً انتخابات مجلس دوازدهم در اسفند ۱۴۰۲ هم چیزی شبیه به انتخابات ریاست‌جمهوری خرداد سال ۱۴۰۰ خواهد شد و انتخابات ریاست‌جمهوری دوره چهاردهم در سال ۱۴۰۴ هم شاید حتی کم‌رمق‌تر از انتخابات دو سال قبل شود و شاهد مشارکتی شاید پایین‌تر از ۱۴۰۰ باشیم.

‌به غیر از یک نفر، چهره‌هایی که در انتخابات ترکیه بودند با حمایت تشکیلاتی وارد انتخابات شدند. با توجه به اینکه ایران و ترکیه تقریباً در یک مقطع زمانی وارد روند مدرنتیه شده‌اند، چرا ترکیه به این نقطه از روند انتخابات رسید و ما الان در ایران آرزوی چنین چیزی را داریم؟
دلیل این است که متاسفانه ساختار سیاسی ما به‌صورت منظم از وضعیت رقابتی دور شده است. ما در ایران نه‌تن‌ها انتخاباتی مثل ترکیه نداریم، حتی وضعیتی مثل پاکستان هم نداریم. هفته گذشته که انتخابات ترکیه بود، اتفاق بسیار مهمی در پاکستان افتاد که جالب توجه و بررسی است.

در این کشور نظامیان آمدند و آقای عمران‌خان را بازداشت کردند. وقتی تظاهرات مردمی به راه افتاد، قوه قضائیه دخالت کرد و رای به آزادی آقای عمران‌خان داد. این سوال پیش خواهد آمد، شما می‌توانید تصور کنید که در ایران این اتفاق بیفتد که نهاد‌های نظامی و امنیتی بیایند یک نفر را بازداشت کنند و قوه قضائیه ۴۸ ساعت بعد بیاید و رای دهد که باید این فردی که بازداشت شده، آزاد شود؟

این را می‌خواهم بگویم که حتی پاکستان هم خیلی جلوتر از ما است؛ بنابراین باید امیدوار باشیم که روزی به شرایط سیاسی پاکستان و ترکیه برسیم، اما نمی‌دانم واقعا روزی به کشور‌های غربی یا آسیای شرقی خواهیم رسید یا خیر. شاید نوه و نتیجه‌های ما به شرایط انتخابات هند و ژاپن برسند و برگزاری چنین انتخاباتی را تجربه کنند.

 


نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده  
متن  
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب