5:27 AM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  خطر ! جاسوسان مشغول کارند

اینبار با نبرد مرصاد گونه ای مواجه بودیم که وسعت تنگنه آن به بزرگی تمام ایران بود ، آنها فقط طی چند روز از نوار باریک مرزی غرب کشور وارد نشده بودند بلکه از سالیان و دهه ها پیش ، از همه سرحدات کشور :از غرب ، شرق ، جنوب و شمال وارد کشور شده بودند ، زمینی ، هوایی ، دریایی در قالب مهاجر افغانی و طلبه پاکستانی و تاجر عراقی و.....

 اخبار عمومی
بازگشت هواپیماهای مسافری به آسمان ایران
روزنامه جمهوری اسلامی : صداوسیما را از افراد کم سواد و مشکوک پاکسازی کنید/ با افرادی که بنام ایدئولوگ نظام، عوامفریبی کردند برخورد شود
سخنگوی دولت : با وجود بی‌اطمینانی به مذاکرات، مسیر مذاکرات را ترک نمی‌کنیم
موافقت ترامپ با فروش ۵۱۰ میلیون دلار تسلیحات به اسرائیل
حمله حسین شریعتمداری به موافقان مذاکره : هم خائن‌اند هم احمق
پسر نتانیاهو : از ترس جانم اسرائیل را ترک کرده ام
وزرای خارجه مصر و عمان خواستار از سرگیری مذاکرات شدند
نماینده سنای پاکستان: در صورت تعرض به جان آیت‌الله خامنه‌ای هیچ آمریکایی در پاکستان نخواهد ماند
انتقاد پزشکیان از گروسی در گفتگوی تلفنی با مکرون
کیفرخواست قاتل الهه حسین‌نژاد صادر شد
ادعای کاخ سفید: با ایران همچنان در ارتباط هستیم
آیت‌الله نوری همدانی: هرگونه تعرض و تهدید به رهبری و مرجعیت شیعه حکم محارب دارد
گروسی : ایران می تواند در چند ماه دوباره غنی سازی کند / شبکه ان بی سی: مذاکرات ایران و امریکا، به زودی
رئیس ستاد کل: درباره پایبندى دشمن به آتش‌بس، کاملاً تردید داریم / وزیر دفاع عربستان : تسلیت شهادت فرماندهان ؛ برای پایان جنگ تلاش زیادی کردیم
علی لاریجانی: در ابتدای جنگ، دست نظامی ما نسبت به اسرائیل پایین‌تر بود و ما را غافلگیر کرده بودند/ تهدید کردند در ۱۲ ساعت کشور را ترک کنم
سفیر ایران در سازمان ملل: تسلیم بی‌قید و شرط، مذاکره نیست؛ با آمریکا گفت‌وگو نمی‌کنیم
قالیباف: مصوبه مجلس حساب و کتاب ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی بود
حاجی بابایی: در بخش پدافند ضعف داریم/ هر ضربه ای در داخل خوردیم صددرصد از نفوذی ها بود
ترامپ: مذاکره با ایران هفته آینده؛ توافق هسته‌ای "ضروری نیست"
تعلیق همکاری ایران با آژانس اتمی در دستور کار مجلس قرار گرفت
هشدار روحانی: آتش‌بس، پایان تهدید نیست/ باید به سخن مردم گوش سپرد و جبران و بازسازی کرد
جانشین سازمان اطلاعات فراجا به شهادت رسید
عراقچی: تا پایان تجاوزات، مذاکره با آمریکا منتفی است
عقب‌نشینی ترامپ از تغییر رژیم در ایران: هرج‌ومرج نمی‌خواهیم / ایرانی‌ها تاجرند، نه جنگ‌طلب
سی‌ان‌ان: ارزیابی اولیه اطلاعاتی آمریکا نشان می‌دهد که سایت‌های هسته‌ای ایران تخریب نشده‌اند
وزیر خارجه انگلیس: بمباران، برنامه هسته‌ای ایران را متوقف نمی‌کند
فرانسه: حمله به زندان اوین غیرقابل‌قبول است
زمان برگزاری کنکور روز ۱۶ تیرماه اعلام خواهد شد
واکنش ظریف به اظهارات ترامپ: در باره تغییر رژیم خیالبافی می‌کند ؛ تنها ایرانیان، عظمت ایران را خواهند ساخت
سرلشکر موسوی: تنبیه نتانیاهو را تا بیچارگی‌اش با قدرت ادامه می‌دهیم
بیانیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درباره پاسخ موشکی ایران به تجاوز آمریکا
واکنش تند ترامپ به احتمال ارسال کلاهک هسته‌ای روسیه به ایران
چین: حمله به ایران اعتبار آمریکا را در جهان خدشه‌دار کرد
بازگشت شمخانی به میدان نبرد: اینک ابتکار در دست ماست؛ شگفتی‌ها ادامه خواهد داشت
سید محمد خاتمی: هدف اصلی این جنگ تحمیلی، نابودی توان ملی و حیات ایران یکپارچه و ایرانیان همبسته است/ اکثریت قاطع مردم همدلانه به میدان آمدند
نتانیاهو: وارد جنگ فرسایشی نخواهیم شد
نامه تند عبدالکریم سروش علیه رضا پهلوی؛ این پیر‌کودک بی‌فرهنگ!
یادداشت رضا کیانیان بازیگر در نکوهش وطن‌ فروشی
هشدار سخنگوی کرملین به اسرائیل درباره هرگونه سوء قصد به رهبر انقلاب/ تغییر نظام ایران غیرممکن است
استاد روابط بین الملل دانشگاه: ورود آمریکا به جنگ با ایران جرقه جنگ جهانی سوم است
 گفتــگو
پورمحمدی: مذاکره میدان رقابت برای گرفتن حق است/ آیا باید بنشینیم و هر روز تحریم جدیدی تحمل کنیم؟
سیدحسن خمینی: وقتی مسأله این می‌شود که کدام اجتهاد باید حکومت کند، پاسخ این است همان اجتهادی که مردم به آن رأی می‌دهند
جلودارزاده، نماینده ادوار مجلس: بسیاری از زنان مجلس به دنبال یافتن جایگاهی برای ارتقای کلی زنان نیستند
رئیس پیشین صداوسیما: فردوسی‌پور به دلیل گفت‌وگو با ظریف کنار گذاشته شد؛ "نود" از سریال‌های پرهزینه بیشتر مخاطب داشت
ضرغامی: اگر حرفی را که رهبری گفتند، من بزنم چه بلایی به سرم می آورند؟/ گفتند من وصله ناجور دولت رئیسی بودم
رشیدی کوچی: کوران مذاکرات ایران و آمریکا، زمان مناسبی برای رفع فیلترینگ است/ پزشکیان از وفاق با مردم غافل شده است
محمد هاشمی : برای پیشبرد مذاکرات و رفع تحریم ها، کاسبان تحریم خلع ید و خلع سلاح شوند/ ترامپ اهل معامله است نه جنگ
فریدون عباسی: هم با عقل و عزت مذاکره می کنیم هم دستمان روی ماشه است
عباس عبدی: پزشکیان نقطه اصلی وفاق و چارچوبش را باید با رهبری حل کند
جلایی پور: مذاکره با آمریکا اگر «برد-برد» باشد، پیش می‌رود / مگر ایران چلاق است که قطر یا روسیه میانجی شوند؟

کد مطلب 33481           تاریخ ارسال : 1403/10/17                         نسخه چاپی
کتاب‌های مرده، نویسندگان زنده

همیشه در توصیف مقام نویسندگی شنیده‌ایم که گرچه نویسنده مثل هر انسانی روزی می‌میرد اما کتاب‌های او همچنان خوانده خواهد شد و او در میان اوراق کتابش به زندگی خود ادامه خواهد داد.


این توصیف تا حد زیادی درست است. چه بسیارند نویسندگان و شاعران و مترجمانی که ده‌ها و صدها سال از مرگشان می‌گذرد اما کتاب‌هایشان هنوز به چاپ می‌رسد و فروخته می‌شود و خوانده می‌شود.

با این حال این قاعده مطلق و عمومی نیست و نویسندگان بسیاری را دور و برمان می‌بینیم که گرچه خدا را شکر خودشان زنده و سلامتند اما کتاب‌هایشان سال‌هاست که از میان ما رفته‌اند و راهی برای دسترسی به بسیاری از کتاب‌های این نویسندگان نداریم.

پژوهشگران و کتابخوانان حرفه‌ای می‌دانند که هر وقت تصمیم به تهیه کتابی بگیرند یک احتمال قوی «ناموجود بودن»‌ آن است. «کتاب ناموجود» در اصطلاح بازار نشر به هزاران کتابی گفته می‌شود که به هر دلیل سال‌هاست که تجدید چاپ نشده‌اند و باید سراغ آنها را به جای کتابفروشی‌ها از کهنه‌فروشی‌ها و یا کتابخانه‌های عمومی بزرگ و مرجع گرفت.

به طور کاملاً تقریبی می‌توان گفت تاکنون بین 000/500/1 تا 000/000/2 عنوان کتاب در ایران چاپ شده اما کتاب‌های زنده و فعال و موجود در کتابفروشی‌ها و مؤسسات پخش کتاب از حدود 150000 تا 000/200 عنوان بیشتر نیست.

حالا باید پرسید علت منتشر نشدن و در دسترس نبودن بیش از 9۰ درصد کتاب‌های فارسی چیست. دلیل اولیه شاید این باشد که بسیاری از این کتاب‌ها امروز خریدار فراوان و جدی ندارند و تجدیدچاپ این کتاب‌ها برای ناشران به صرفه نبوده است. اما همیشه هم اینطور نیست. بسیار بسیار فراوانند کتاب‌هایی که در صورت موجود بودن خریدار کافی خواهند داشت و دلیل در دسترس نبودن‌شان چیز دیگری است. مثلاً کتاب‌هایی که ناشر آنها دیگر فعال نیست و نویسنده هم امکان انتقال کتاب را به ناشر دیگر نداشته؛ کتاب‌هایی که ناشر آنها فعال یا نیمه‌فعال است اما سرمایه یا انگیزه لازم برای تجدیدچاپ کتاب را ندارد؛ و یا حتی کتاب‌هایی که انتشار آنها از نظر قانونی برای همه ناشران آزاد شده اما باز هم در بازار موجود نیستند.

برای تحلیل بهتر موضوع باید تحولات بازار نشر در دهه‌های اخیر را در نظر بیاوریم. در دهه‌های شصت و هفتاد به دلیل حضور بسیار پررنگ دولت و حمایت‌های کاغذ و خرید کتاب و وام از یکسو و کم بودن نسبی تعداد ناشران و عناوین کتاب‌ها، همه کتاب‌ها کم و بیش از شمارگانی 5000 تایی و 10000 تایی برخوردار بودند اما در دهه اخیر با حذف چشمگیر حمایت‌های دولتی از یکسو و افزایش یافتن تعداد ناشران به بیش از 15000 ناشر و انتشار سالیانه بیش از 000/100 عنوان کتاب و همچنین مشکلات اقتصادی کشور و رسانه‌های جایگزین کتاب و ... آن مشابهت نسبی در شمارگان کتاب‌ها از بین رفته است.

امروزه تعداد اندکی از کتاب‌ها به دلیل قدرت ناشر، نویسنده و محتوا، موضوع عمومی و عامه‌پسند و همچنین حمایت گسترده رسانه‌ها و فضای مجازی شمارگان بالایی می‌یابند و از آن سو اکثریت قریب به اتفاق کتاب‌ها با شمارگان 500 نسخه و حتی 100 نسخه  ویا کمتر منتشر می‌شوند و طبیعتاً به کتابفروشی‌ها راه نمی‌یابند.

به همین دلیل است که اگر ما سراغ هر کتابی را از کتابفروشی‌ها بگیریم احتمال شنیدن پاسخ منفی چند برابر احتمال یافتن کتاب است.

چنین وضعیتی خاص ایران نیست و با درصدی تفاوت می‌توان نشانه‌های آن را در همه جای جهان یافت اما در دیگر کشور با چند تمهید ساده، پاسخ مناسب برای این مشکل پیش‌بینی شده و مشتاقان و خریداران کتاب تا حد بسیار بالایی امکان تهیه کتاب مورد نظر خود را دارند و عملاً «کتاب ناموجود» به مقوله «کتاب‌های نادر» و کلکسیونی و آنتیک و با ویژگی‌های خاص محدود شده است.

با رشد صنعت و فن‌آوری «چاپ براساس تفاضا» (P.O.D) فایل هر کتاب در درگاه‌های عرضه کتاب همچون آمازون موجود است و خریداران می‌توانند هر کتاب قدیمی و فراموش‌شده را هم سفارش دهند و پس از چاپ یک نسخه از کتاب بر اساس سفارش آنها، کتاب مورد نظر خود را در خانه دریافت کنند. همچنین در این سایت‌ها امکان اختصاصی‌سازی کتاب هم بر اساس سفارش وجود دارد و مثلاً خریدار می‌تواند انتخاب کند که کتاب را با جلد سخت و یا عادی دریافت کند و یا نوع و گرماژ کاغذ کتاب چه باشد و یا چه عبارتی در ابتدای کتاب یا روی جلد آن اضافه و درج شود. همچنین خریداران در بسیاری از موارد می‌توانند تنها فصلی از یک کتاب و یا چند مقاله از یک نشریه قدیمی یا جدید را سفارش دهند. و به این ترتیب مشکل در دسترس نبودن هر کتابی حتی آثار منتشرشده در شهرهای کوچک و دور حل شده است.

راه ‌حل دیگر برای این مسئله پیوند خوردن رویکرد «ناشر مؤلف» به صنعت «چاپ براساس تقاضا» است. «خودناشری» امروزه نه تنها از سوی نویسندگان جوان و گمنام بلکه از سوی بسیاری از نویسندگان مشهور و پردرآمد همچون جی.کی. رولینک نیز انتخاب می‌شود.

به این ترتیب پدیدآورندگان منتظر همت و سرمایه‌گذاری ناشر برای چاپ، بازچاپ، بازویرایی، توزیع و تبلیغ کتاب‌شان نخواهند بود و به این ترتیب درصد بسیار بالایی از حجم «کتاب‌های ناموجود» کم خواهد شد.

نکته و رویکرد مؤثر دیگر در کاستن از فهرست بلندبالای کتب ناموجود تمهیدات قانونی است. برای مثال در قوانین مالکیت مادی و معنوی کتاب‌ها در آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا در بحث تعیین مقطع زمانی که کتاب از مالکیت خصوصی خارج شده و انتشار آن برای عموم آزاد می‌شود، علاوه بر دو عامل مدت زمان طی شده از مرگ نویسنده و زمان چاپ نخست کتاب، عامل سومی هم مبتنی بر زمان آخرین چاپ کتاب نیز پیش‌بینی شده است و در صورت مرگ نویسنده اگر ناشر میان چاپ‌های کتاب فاصله بیندازد کتاب از مالکیت او خارج و انتشار آن برای همه آزاد خواهد شد. همچنین دیده شده در مواردی که اختلاف میان وراث سبب توقف انتشار کتاب شده، دادگاه دستور انتشار کتاب و ذخیره‌سازی منافع آن را تا زمان تعیین ذی‌نفع صادر کرده است و یا آنکه این استثنا را برای چاپ کتاب تنها برای عرضه در کتابخانه‌های عمومی قائل شده و دستور انتشار کتاب با وجود نامشخص بودن مالک صادر شده است. جالب آنکه حتی آنجا که نویسنده زنده شخصاً مانع بازچاپ اثری شده است، در مواردی برخی انجمن‌ها برای رفع این ممانعت درخواست قضایی ارائه داده‌اند.

***

کوشش برای کاستن هرچه بیشتر فهرست کتب ناموجود یک مطالبه و رویکرد جهانی است که با اهدافی چون مبارزه با سانسور، مقابله با انحصار، ایجاد عدالت فرهنگی و نفی سرمایه‌سالاری، حمایت از استعدادها، ایجاد فرصت‌های برابر برای انواع اقلیت‌ها شامل کشورهای محروم، مناطق محروم، زبان‌های مهجور ویا اقلیت‌های اعتقادی، حمایت از آثار پیشرو، آثار برای مخاطب خاص، آثار در مسیر مغایر با جریان بازار و آثار عامه‌پسند، و ... صورت می‌گیرد.

عمومیت یافتن این رویکرد در کشورمان از سویی نیازمند فراهم شدن امکانات سخت‌افزاری و فنی است و از سویی منوط به فرهنگسازی و همراهی ناشران، مؤلفان، کتابفروشان و مدیران فرهنگی.

در دسترس قرار گرفتن همه آثار قدیمی و جدید رویای مشترک همه اهالی فرهنگ است که همه ما باید برای تحقق آن بکوشیم.

سیدعلی کاشفی خوانساری
نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب