9:35 PM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
 زمانی برای ناامیدی آن هشت درصدی ها

راستی مگر ما اصلاح طلبان غیر از سرمایه افکار عمومی پشتوانه دیگری داریم ؟ حالا جریان مقابل بقول شیخ حسن روحانی همه چیز دارد از سایت و سلاح گرفته تا دادگاه و دستبند و بند فلان زندان اوین و چیزهای دیگر تا صداوسیمای جبلی – جلیلی ! اما اصلاح طلبان فقط این صندوق رای را دارند و مختصر اعتماد رای دهندگان که آنهم در انتخابات تیرماه ریاست جمهوری دیدیم که طی سالیان گذشته به موجودی این خزانه نه تنها چیزی افزوده نشده بلکه کفگیر اصلاح طلبان نیز دقیقا به ته دیگ خورده است ..

 اخبار عمومی
پزشکیان : 50 درصد مردم در انتخابات شرکت نکردند، آنها مردم نیستند؟ چرا آنها از ما ناراضی هستند؟
قالیباف : خدا شاهد است که ما در مجلس دنبال مچ گیری از دولت نیستیم / دشمن می خواهد دو قطبی‌سازی کند
زیدآبادی : سخنان اخیر معاون وزیر اطلاعات درباره مذاکرات ایران و آمریکا ، آیا پیامی جز «هیچکاره» بودن پزشکیان ندارد؟
مرکز اسناد انقلاب اسلامی : هیچ سندی از ارتباط ظریف با ساواک در این مرکز وجود ندارد
ظریف: باید با همه مذاکره کنیم، جز رژیم صهیونیستی/ برخی می‌خواهند آمریکا بیاید ما را نجات دهد
عراقچی: هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد/ به مقاماتی هم که حرف از مذاکره می‌زنند تذکر دادیم
عراقچی: هیچ تصمیمی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد/ به مقاماتی هم که حرف از مذاکره می‌زنند تذکر دادیم
مهدی نصیری سردبیر اسبق روزنامه کیهان بازداشت شد
واکنش روزنامه اصولگرا به مذاکرات ایران و آمریکا/ ترامپ می خواهد ایران را مانند گرینلند بخرد یا مثل کانادا به خاک خودش ملحق کند!
سانسور اسم ظریف توسط مجری صداوسیما/ مجید انصاری: نام ظریف مانند برخی دیگر قاچاق نشده /از او نام ببرید
حکم اعدام محمد جواد ظریف را در مشهد چه کسی صادر کرد؟!
رئیس دفتر رهبری : برخی هستند که در بیت المال شنا می‌کنند
حمله علم‌الهدی به ظریف: می‌خواهد با گورباچف‌بازی، نهضت را دچار انحراف کند / چه کسی می‌گوید ایران دیگر کشور حجاب نیست؟
عضو مجلس خبرگان : برخی اعلام می‌کنند انقلاب کرده‌ایم که وضع اقتصادی ما درست شود؛ اینها تحریف است
یک اقتصاددان : همه عضو FATF شده‌اند جز ما و کره شمالی و میانمار/ ۳۰ درصد پول نفت به جیب واسطه‌ها می‌رود
غیر رسمی؛ تشییع پیکر سید حسن نصرالله ۵ اسفند
زیدآبادی : بنده خدا پزشکیان را روی میدان مین فرستادیم/ خبرنگار صداوسیما از من پرسید پزشکیان تا عید دوام می آورد؟
روزنامۀ وطن‌امروز: حزب‌اللهی‌ها صبر کنند تا ابتدا دو موضوع مهم‌تر از مسألۀ حجاب حل شود
نماینده مجلس : ترامپ جدید با ترامپ دوره‌ قبل خیلی متفاوت است
واکنش ابطحی به تجمع علیه ظریف؛ این تجمعات خیابانی یک پروژه است / در اسرائیل هم چنین افراد و تجمعاتی وجود دارد
نماینده مجلس : مخالفان FATF از نظر مالی تامین بوده و اصلا به فکر مستضعفین نیستند
ادعای منابع عبری : ایران به اطلاعات حساسی از گنبد آهنین دست یافته است
پیکر ابراهیم نبوی به خاک ایران سپرده شد
رفتار بی سابقه آمریکا در قبال ایران/ آمریکا برای اولین بار از انتقاد از کارنامه حقوق بشری ایران خودداری کرد
پاسخ مرکز نشر آثار آیت الله بهجت به ادعای پناهیان: ایشان هرگز چنین حرفی نزده اند/ نباید به "دروغ پردازان" اجازه سوء استفاده داد
«محمدعلی امانی» دبیرکل حزب مؤتلفه اسلامی شد
تذکر قالیباف به ظریف؛ کارگزاران نظام مراقب حرف‌های خود باشند
واکنش قوه قضائیه به خبر نامه ۱۵۴ نماینده مجلس به اژه ای برای برکناری ظریف / «هیچ نامه ای واصل نشده است؛ نام امضاکنندگان هم مشخص نیست»
«حسین ذوالفقاری» دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر شد
شهرام یزدانی مشاور آموزشی رئیس‌جمهور شد
خبرنگار صداوسیما با اعتراض مانع از ادامه سخنرانی رئیس جمهور شد
ظریف: دولت تصمیم گرفته با خانم های بی حجاب مدارا شود/ قرار بود با آمریکایی‌ها درباره برجام در نهم اکتبر دیدار داشته باشیم
پزشکیان: ناترازی را ما به وجود نیاورده ایم و وارثش بوده ایم/ تلاش خواهیم کرد سال بعد قطعی انرژی رخ ندهد
احضار حسین شریعتمداری کیهان به دادسرا
عضو شورای مرکزی حزب موتلفه: رفع تحریم‌ها به مذاکره نیاز ندارد و راه‌حل، خنثی کردن و دورزدن تحریم‌هاست
وزیر خارجه عربستان: باید مانع درگیری ایران و اسرائیل شویم
واکنش عباس عبدی به ماجرای اهدای کفن در تلویزیون ؛ صداوسیما را با مسجد و هیات اشتباه گرفته‌اند
عارف : کل فروش نفت ایران از درآمد فروش اسباب‌بازی برخی کشورها کمتر است
رئیس دفتر رهبر انقلاب: شهید رازینی شب شهادت تا صبح نخوابید و گریه کرد و دعا خواند
کیهان : ترامپ جنایتکار به تهران بیاید و قصاص شود
 گفتــگو
بیژن عبدالکریمی : بخشی از جامعه ایرانی به مقاومت در برابر غرب اعتقاد ندارند ؛ تا کجا زورمان می رسد؟
علی لاریجانی: بالاخره یک روز باید به اف ای تی اف بپیوندیم؛ تردیدی نیست/ اگر به اف ای تی اف نپیوندیم بانک‌ها کار نمی‌کنند
عارف : در این دولت، بستر مناسبی برای خدمت هم برای اصلاح‌طلبان و هم اصول‌گرایانی که با اصلاح‌طلبان اختلاف نظر دارند، به وجود آمده
عباس عبدی: دلیلی برای پرهیز از مذاکره با آمریکا وجود ندارد، یا زنگی زنگ، یا رومی روم/ پزشکیان در تعامل با رهبری، تندروها را جا بگذارد
چراغ سبز به پزشکیان برای مذاکره با آمریکا به روایت فیاض زاهد/ سعید جلیلی و یارانش، یک جریان بادکنکی و کاریکاتوری هستند
حسین مرعشی: رهبری اخیرا درباره مذاکره با آمریکا سخنی نگفته اند اما احتمالا سخن خواهند گفت / وقتی رهبری تصمیم بگیرند، تندروها هم ساکت می شوند
سخنگوی جبهه اصلاحات: لازم باشد از پزشکیان انتقاد هم می کنیم/ او باید پاسخگوی مردم باشد
محسن هاشمی : نان برخی ها در همین افراطی‌گری است/ بعضی افراد ۱۰۰ درصد فقیرتر شده‌اند
واکنش آزادی ارمکی به اعتراض‌ها علیه رفع فیلترینگ: اقلیت نمی‌تواند برای اکثریت تصمیم بگیرد
عباس عبدی: تندروها به شدت از رفع فیلترینگ و آزادی مردم می ترسند/ تندروها دیر یا زود پزشکیان را عصبانی خواهد کند

کد مطلب 33481           تاریخ ارسال : 1403/10/17                         نسخه چاپی
کتاب‌های مرده، نویسندگان زنده

همیشه در توصیف مقام نویسندگی شنیده‌ایم که گرچه نویسنده مثل هر انسانی روزی می‌میرد اما کتاب‌های او همچنان خوانده خواهد شد و او در میان اوراق کتابش به زندگی خود ادامه خواهد داد.


این توصیف تا حد زیادی درست است. چه بسیارند نویسندگان و شاعران و مترجمانی که ده‌ها و صدها سال از مرگشان می‌گذرد اما کتاب‌هایشان هنوز به چاپ می‌رسد و فروخته می‌شود و خوانده می‌شود.

با این حال این قاعده مطلق و عمومی نیست و نویسندگان بسیاری را دور و برمان می‌بینیم که گرچه خدا را شکر خودشان زنده و سلامتند اما کتاب‌هایشان سال‌هاست که از میان ما رفته‌اند و راهی برای دسترسی به بسیاری از کتاب‌های این نویسندگان نداریم.

پژوهشگران و کتابخوانان حرفه‌ای می‌دانند که هر وقت تصمیم به تهیه کتابی بگیرند یک احتمال قوی «ناموجود بودن»‌ آن است. «کتاب ناموجود» در اصطلاح بازار نشر به هزاران کتابی گفته می‌شود که به هر دلیل سال‌هاست که تجدید چاپ نشده‌اند و باید سراغ آنها را به جای کتابفروشی‌ها از کهنه‌فروشی‌ها و یا کتابخانه‌های عمومی بزرگ و مرجع گرفت.

به طور کاملاً تقریبی می‌توان گفت تاکنون بین 000/500/1 تا 000/000/2 عنوان کتاب در ایران چاپ شده اما کتاب‌های زنده و فعال و موجود در کتابفروشی‌ها و مؤسسات پخش کتاب از حدود 150000 تا 000/200 عنوان بیشتر نیست.

حالا باید پرسید علت منتشر نشدن و در دسترس نبودن بیش از 9۰ درصد کتاب‌های فارسی چیست. دلیل اولیه شاید این باشد که بسیاری از این کتاب‌ها امروز خریدار فراوان و جدی ندارند و تجدیدچاپ این کتاب‌ها برای ناشران به صرفه نبوده است. اما همیشه هم اینطور نیست. بسیار بسیار فراوانند کتاب‌هایی که در صورت موجود بودن خریدار کافی خواهند داشت و دلیل در دسترس نبودن‌شان چیز دیگری است. مثلاً کتاب‌هایی که ناشر آنها دیگر فعال نیست و نویسنده هم امکان انتقال کتاب را به ناشر دیگر نداشته؛ کتاب‌هایی که ناشر آنها فعال یا نیمه‌فعال است اما سرمایه یا انگیزه لازم برای تجدیدچاپ کتاب را ندارد؛ و یا حتی کتاب‌هایی که انتشار آنها از نظر قانونی برای همه ناشران آزاد شده اما باز هم در بازار موجود نیستند.

برای تحلیل بهتر موضوع باید تحولات بازار نشر در دهه‌های اخیر را در نظر بیاوریم. در دهه‌های شصت و هفتاد به دلیل حضور بسیار پررنگ دولت و حمایت‌های کاغذ و خرید کتاب و وام از یکسو و کم بودن نسبی تعداد ناشران و عناوین کتاب‌ها، همه کتاب‌ها کم و بیش از شمارگانی 5000 تایی و 10000 تایی برخوردار بودند اما در دهه اخیر با حذف چشمگیر حمایت‌های دولتی از یکسو و افزایش یافتن تعداد ناشران به بیش از 15000 ناشر و انتشار سالیانه بیش از 000/100 عنوان کتاب و همچنین مشکلات اقتصادی کشور و رسانه‌های جایگزین کتاب و ... آن مشابهت نسبی در شمارگان کتاب‌ها از بین رفته است.

امروزه تعداد اندکی از کتاب‌ها به دلیل قدرت ناشر، نویسنده و محتوا، موضوع عمومی و عامه‌پسند و همچنین حمایت گسترده رسانه‌ها و فضای مجازی شمارگان بالایی می‌یابند و از آن سو اکثریت قریب به اتفاق کتاب‌ها با شمارگان 500 نسخه و حتی 100 نسخه  ویا کمتر منتشر می‌شوند و طبیعتاً به کتابفروشی‌ها راه نمی‌یابند.

به همین دلیل است که اگر ما سراغ هر کتابی را از کتابفروشی‌ها بگیریم احتمال شنیدن پاسخ منفی چند برابر احتمال یافتن کتاب است.

چنین وضعیتی خاص ایران نیست و با درصدی تفاوت می‌توان نشانه‌های آن را در همه جای جهان یافت اما در دیگر کشور با چند تمهید ساده، پاسخ مناسب برای این مشکل پیش‌بینی شده و مشتاقان و خریداران کتاب تا حد بسیار بالایی امکان تهیه کتاب مورد نظر خود را دارند و عملاً «کتاب ناموجود» به مقوله «کتاب‌های نادر» و کلکسیونی و آنتیک و با ویژگی‌های خاص محدود شده است.

با رشد صنعت و فن‌آوری «چاپ براساس تفاضا» (P.O.D) فایل هر کتاب در درگاه‌های عرضه کتاب همچون آمازون موجود است و خریداران می‌توانند هر کتاب قدیمی و فراموش‌شده را هم سفارش دهند و پس از چاپ یک نسخه از کتاب بر اساس سفارش آنها، کتاب مورد نظر خود را در خانه دریافت کنند. همچنین در این سایت‌ها امکان اختصاصی‌سازی کتاب هم بر اساس سفارش وجود دارد و مثلاً خریدار می‌تواند انتخاب کند که کتاب را با جلد سخت و یا عادی دریافت کند و یا نوع و گرماژ کاغذ کتاب چه باشد و یا چه عبارتی در ابتدای کتاب یا روی جلد آن اضافه و درج شود. همچنین خریداران در بسیاری از موارد می‌توانند تنها فصلی از یک کتاب و یا چند مقاله از یک نشریه قدیمی یا جدید را سفارش دهند. و به این ترتیب مشکل در دسترس نبودن هر کتابی حتی آثار منتشرشده در شهرهای کوچک و دور حل شده است.

راه ‌حل دیگر برای این مسئله پیوند خوردن رویکرد «ناشر مؤلف» به صنعت «چاپ براساس تقاضا» است. «خودناشری» امروزه نه تنها از سوی نویسندگان جوان و گمنام بلکه از سوی بسیاری از نویسندگان مشهور و پردرآمد همچون جی.کی. رولینک نیز انتخاب می‌شود.

به این ترتیب پدیدآورندگان منتظر همت و سرمایه‌گذاری ناشر برای چاپ، بازچاپ، بازویرایی، توزیع و تبلیغ کتاب‌شان نخواهند بود و به این ترتیب درصد بسیار بالایی از حجم «کتاب‌های ناموجود» کم خواهد شد.

نکته و رویکرد مؤثر دیگر در کاستن از فهرست بلندبالای کتب ناموجود تمهیدات قانونی است. برای مثال در قوانین مالکیت مادی و معنوی کتاب‌ها در آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا در بحث تعیین مقطع زمانی که کتاب از مالکیت خصوصی خارج شده و انتشار آن برای عموم آزاد می‌شود، علاوه بر دو عامل مدت زمان طی شده از مرگ نویسنده و زمان چاپ نخست کتاب، عامل سومی هم مبتنی بر زمان آخرین چاپ کتاب نیز پیش‌بینی شده است و در صورت مرگ نویسنده اگر ناشر میان چاپ‌های کتاب فاصله بیندازد کتاب از مالکیت او خارج و انتشار آن برای همه آزاد خواهد شد. همچنین دیده شده در مواردی که اختلاف میان وراث سبب توقف انتشار کتاب شده، دادگاه دستور انتشار کتاب و ذخیره‌سازی منافع آن را تا زمان تعیین ذی‌نفع صادر کرده است و یا آنکه این استثنا را برای چاپ کتاب تنها برای عرضه در کتابخانه‌های عمومی قائل شده و دستور انتشار کتاب با وجود نامشخص بودن مالک صادر شده است. جالب آنکه حتی آنجا که نویسنده زنده شخصاً مانع بازچاپ اثری شده است، در مواردی برخی انجمن‌ها برای رفع این ممانعت درخواست قضایی ارائه داده‌اند.

***

کوشش برای کاستن هرچه بیشتر فهرست کتب ناموجود یک مطالبه و رویکرد جهانی است که با اهدافی چون مبارزه با سانسور، مقابله با انحصار، ایجاد عدالت فرهنگی و نفی سرمایه‌سالاری، حمایت از استعدادها، ایجاد فرصت‌های برابر برای انواع اقلیت‌ها شامل کشورهای محروم، مناطق محروم، زبان‌های مهجور ویا اقلیت‌های اعتقادی، حمایت از آثار پیشرو، آثار برای مخاطب خاص، آثار در مسیر مغایر با جریان بازار و آثار عامه‌پسند، و ... صورت می‌گیرد.

عمومیت یافتن این رویکرد در کشورمان از سویی نیازمند فراهم شدن امکانات سخت‌افزاری و فنی است و از سویی منوط به فرهنگسازی و همراهی ناشران، مؤلفان، کتابفروشان و مدیران فرهنگی.

در دسترس قرار گرفتن همه آثار قدیمی و جدید رویای مشترک همه اهالی فرهنگ است که همه ما باید برای تحقق آن بکوشیم.

سیدعلی کاشفی خوانساری
نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب