6:21 PM
     صفحه نخست          اساسنامه و مرامنامه حزب          آلبوم عکس       عضویت در حزب         آرشیو مطالب       جستجوی مطلب           پیوند ها          تماس با ما 
 یادداشت سر دبـیـر
  ز کرمانشاهیان یاد اینچنین باد *

آنچه در بالا ذکر آن رفت حکایت این روزهای استان ماست که البته حکایت تازه ای نیست و ما محکوم به تکرار چندین و چندباره آن هستیم . مشکل دیگر ما کرمانشاهی ها و شاید بهتر بگویم جماعت ایرانی کلهم این است که بیشتر از آنکه به " چگونه استانداری کنند؟" بیندیشیم به " چه کسی استانداری کند؟" توجه داریم . هنوز هم به فکر قهرمانی هستیم که از دوردست بیاید و مشکلاتمان را حل کند و البته این اندیشه ای سنتی و پیشا مدرنیته است

 اخبار عمومی
عباس عبدی: حمایت مردم از سیاست خارجی کشور از ۶۰ به ۳۵ درصد رسیده است
مصباحی مقدم : پزشکیان در جلسات مجمع تشخیص مصلحت از FATF دفاع خواهد کرد و مجمع هم تصویب می کند
فرمانده ارشد سپاه : پاسخ غلطی که اسرائیل در تهران کرد محفوظ است / در شرایط خاص اقدام می کنیم
وزیر خارجه: بارزانی گفت در مخیله‌مان نمی‌گنجید که روزی با رئیس جمهور ایران کردی حرف بزنیم و کردی جواب بشنویم
علم الهدی: تنها کشوری که در آن اسلام ناب وجود دارد، جمهوری اسلامی ایران است
هشدار عباس عبدی درباره حل نکردن مساله حجاب و زنان / استخوان لای زخم نگذاریم
اولین مجری هوش مصنوعی ایران رونمایی می‌شود
حمله روزنامه جوان به مسعود فراستی: ظاهراً سفره جدید چرب‌تر است ؛ به هر حال هر آدمی یک قیمتی دارد
وزارت علوم: دانشجویان نسل زد متفاوت‌اند، باید آن‌ها را درک کرد
پاسخ معنادار پزشکیان درباره دولت وفاق ملی/ همه حق دارند در جایگاهی باشند که حق آنان است
پاسخ معنادار پزشکیان درباره دولت وفاق ملی/ همه حق دارند در جایگاهی باشند که حق آنان است
علی باقری دبیر شورای راهبردی روابط خارجی شد
مداحان رسما صداوسیما را تسخیر کردند
کاظم صدیقی: زخم زبان های زیادی شنیدم/ آخوند شدن یعنی صبور بودن
افشاگری سعید محمد از دخالت جمیله علم الهدی در عزل و نصب ها
هشدار عضو دفتر رهبری به مسعود پزشکیان؛ «خط قرمزهای وفاق را ترسیم کنید»
عارف: آماده احیای مصوبه واگذاری زندان اوین به دانشگاه بهشتی هستیم / آرامش ناشی از فضای امنیتی در دانشگاه به درد نمی خورد
حمله علم الهدی به برجام : با کدخدا مذاکره کردند و جز خسارت و زیان چیزی ندیدیم
هشدار امام جمعه قم به روسیه: از خط قرمزهای ایران رد نشوید
اعلام آمادگی مجلس برای همراهی با دولت پزشکیان در خصوص اینترنت و فضای مجازی
واکنش ها به نامه جنجالی فائزه هاشمی
نماینده مجلس : برخی شهرها، «شهر اتباع» شده/ برخی به دنبال جایگزینی «اتباع» بجای «نخبگان و جوانان» کشورند؛ شاید فکر کنند آنها می‌توانند پیرو باشند
پناهیان : باید چادر حضرت زینب (س) را برای تمام زن‌های فرانسه معرفی کنیم/ دنیا از بی حجابی خسته شده است
واکنش معاون پزشکیان به «سیما»: رئیس جمهور یک گام هم پا پس نخواهد کشید
رشیدی کوچی : افزایش قیمت بنزین یک شوخی خطرناک و بازی با اعصاب مردم و امنیت کشور است / آقای پزشکیان مراقب خرس‌خاله‌ها باشید!
فرشاد مومنی : ۶۵ درصد مهاجرت‌ها به تهران، البرز و گیلان است
وزیر سابق ارشاد: در فتنه ۱۴۰۱ می خواستند فرهنگ و هنر را تعطیل کنند و ما نگذاشتیم
روحانی: مردم به دولت امیدوار هستند، اما مشکلات اقتصادی نیازمند اقدام فوری است / صداوسیما باندی و گروهکی شده است
خبرگزاری روابط عمومی قوه قضائیه : برخورد قضایی با سحر دولتشاهی
کرباسچی:اگر قالیباف به جای جلیلی مرحله دومی می شد شرایط برای ما فرق می کرد
نوباوه : مجلس از رویکرد رئیس‌جمهور در حوزه فضای مجازی حمایت می‌کند
مشخص شدن میزان افزایش حقوق کارمندان تا دو هفته آینده
وزیر سابق کشور : در خدمت سپاه خواهم بود
اعتراض به معافیت سربازی پسر استاندار / استاندار خواستار لغو معافیت شد
رئیس قوه قضاییه: تا جایی که ممکن است فرد را زندانی نکنیم
نظام پرستاری : مهاجرت پرستاران ایرانی ۲ برابر شده است
واعظی: حرف های یاسر هاشمی در باره یاران اصیل هاشمی درست نیست / زمانی که آیت الله هاشمی در کنج انزوا بود، مرتبا با ایشان در ارتباط بودیم
روایت پزشکیان از چگونگی ورودش به دانشگاه / اگر در این زمان بود، هیچ وقت دکتر نمی شدم
علی مطهری: مرگ محمد ميرموسوی بعد از فوت ستار بهشتی دومين خطای نيروی انتظامی است / متهم هرمقدار هم كه شرور باشد ما حق ضرب و شتم او را نداريم
روایت جمیله علم‌الهدی از توصیه رهبری برای تراشیدن داخل انگشتر ابراهیم رئیسی
 گفتــگو
علی صوفی : پایداری ها دست بردار نیستند و می خواهند پزشکیان را محصور و محدود کنند
سخنگوی دولت: وزیر فرهنگ پیگیر حل مشکل بازیگران ممنوع‌الفعالیت است
نقوی حسینی: جریان خالص‌ساز محصول جریان انحرافی است
جلایی پور: تخریب دولت پزشکیان را با امکانات «دولت سایه» شروع کرده‌اند /
آیت الله غرویان: وفاق ملی به آشتی ملی تبدیل شود/ حصرها را بردارند/ اعتقادی به حجاب اجباری ندارم
میرسلیم: دولت سیزدهم به برخی وعده ها عمل نکرد / «اصولگرایانِ ناراضی» به سمت پزشکیان رفته‌اند
دیپلمات ارشد سابق: هدف ترور هنیه کشیدن پای ایران به یک جنگ مستقیم است / اگر در دام این بازی بیفتیم ، منافع سرشاری برای نتانیاهو خواهد داشت
حسین مرعشی: کاهش تورم و افزایش رشد اقتصادی مسیری جز اصلاح روابط خارجی و احیا برجام ندارد
شمس‌الواعظین: مسأله، امنیت ملی است نه اسماعیل هنیه
عباس عبدی: سیستم سیاسی، برخلاف 76 و 92، به نتایج انتخابات اخیر تن داده است/

کد مطلب 32910           تاریخ ارسال : 1403/06/28                         نسخه چاپی
عباس عبدی: حمایت مردم از سیاست خارجی کشور از ۶۰ به ۳۵ درصد رسیده است

عباس عبدی نوشت: در اغلب نظرسنجی‌هایی که در چند دهه اخیر دیده‌ام اکثریت قاطعی از مردم یعنی بیش از ۵۰ یا ۶۰ درصدشان از سیاست خارجی کشور دفاع می‌کردند، ولی این نتیجه در دهه اخیر تغییر کرده و این حمایت به زیر ۵۰ یا حتی حدود ۳۵ درصد رسیده است.


عباس عبدی در یادداشتی با عنوان «مساله چهارم سیاست خارجی» در روزنامه اعتماد نوشت: شاید خواننده گمان کند که در این یادداشت قصد نقد سیاست خارجی به شیوه متعارف و کارشناسی را دارم.  این کار نه وظیفه من است و نه صلاحیت آن را دارم. معتقدم که برخلاف حوزه‌های داخلی چون امور سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و... در حوزه سیاست خارجی پیچیدگی‌های تصمیم‌گیری سخت‌تر است و به اطلاعات و داده‌های به‌روز‌تری نیز نیازمند است که من ندارم. از این نظر بحث درباره سیاست خارجی تا حدودی سهل و ممتنع است.
 
به عبارت دیگر هر کس می‌تواند با کوچک‌ترین خبر و رفتاری اظهارنظر کند، در حالی که پشت هر موضع‌گیری حکومت‌ها انواع و اقسام منافع یا توافقات خوابیده است. بنابراین می‌کوشم که از منظر دیگری وارد موضوع شوم بدون اینکه قصد پرداختن به جزییات سیاست خارجی را داشته باشم.
پیش از هر چیز باید بپذیریم که ادبیات دیپلماتیک مقامات کشورها، چیز زیادی را در ماهیت این روابط تغییر نمی‌دهد. اصل اساسی در روابط میان کشورها منافع ملی آنهاست.
 
 
 
 
در واقع این قول معروف را باید سرلوحه قرار داد که ما دوست و دشمن دایمی نداریم، آنچه داریم منافع ملی دایمی است. منافعی که همیشه باید تعریف روشنی از آن حداقل در میان اغلب نخبگان کشور باشد و بالطبع شیوه تحقق آن را به عهده مسوولان سیاست خارجی گذاشت. ولی منحصر کردن پیشبرد سیاست خارجی به مسوولان کشور، خطای بسیار فاحشی است و این یکی از نقاط ضعف سیاست خارجی ایران است.
 
در واقع بخشی از سیاست خارجی از طریق مراودات نهادهای خارج از دولت‌ها شکل می‌گیرد و به کمک دولت می‌آید، ولی چون سیاست‌های رسمی ما قادر به انتقال ارزش‌ها و رفتارها و‌ مواضع خود نیست، خود را از این اهرم و امکان مهم محروم کرده است.
 
ساختمان وزارت خارجه
 
در اغلب نظرسنجی‌هایی که در چند دهه اخیر دیده‌ام اکثریت قاطعی از مردم یعنی بیش از ۵۰ یا ۶۰ درصدشان از سیاست خارجی کشور دفاع می‌کردند، ولی این نتیجه در دهه اخیر تغییر کرده و این حمایت به زیر ۵۰ یا حتی حدود ۳۵ درصد رسیده است.
 
این‌گونه حمایت مردم در کمتر موضوعی در کشور است که برای چند دهه بالای ۵۰ یا ۶۰ درصد باشد و شاید بتوان گفت منحصربه‌فرد بوده است. پس چرا در سال‌های اخیر این حمایت به ‌شدت ضعیف شده است؟ به نظر من علت اصلی نبود نتیجه‌بخشی آن در زندگی روزمره مردم است. به عبارت دیگر مردم در زیست روزانه خود دیده‌اند که علت اصلی یا حداقل علت مهم بخشی از مشکلات مهم کشور، اختلال در روابط خارجی است.
 
درست است که پیشرفت‌هایی در سیاست‌های منطقه‌ای ایران شاهد بوده‌ایم، ولی در نقطه مقابل ناپایداری‌ها و مشکلات آن نیز فراوان است. به ویژه هنگامی که به تحریم‌ها و مقایسه ایران با کشورهای همسایه نگاه می‌کنند، احساس می‌شود که این چیزی نیست که انتظارش را داشته باشند.
 
نکته مهم این است که برخی گرایش‌های افراطی که معتقدند باید با غرب و امریکا به هر قیمتی کنار آمد، واکنشی قابل انتظار نسبت به سیاست خارجی کنونی است. به عبارت دیگر ضد غربی کردن سیاست خارجی رسمی، هنگامی که نتیجه‌بخش نباشد و از طرف مردم حمایت نشود، منجر به واکنش مخالف و تند می‌شود.
 
در نتیجه آنان که کلید حل مشکلات را در مواجهه و ضدیت با غرب می‌بینند، چون به نتیجه نمی‌رسند، بازتاب آن وجود عده دیگری می‌شوند که حل همه مسائل را در همراهی و همگامی کامل با غرب می‌بینند، در حالی که اگر به منطق ابتدایی یادداشت توجه کنیم مساله هیچ‌گاه مطلق نخواهند بود؛ مطلق انگاری نه در دوستی و نه در دشمنی با هیچ کدام از کشورهای به رسمیت شناخته شده راه‌حل هیچ مشکلی نیست.
 
متاسفانه مساله سیاست خارجی ایران فراتر از دوستی یا دشمنی با این کشور و آن کشور است و به تقابل با نظام جهانی هم منجر شده است. نمونه آن در عدم تصویب FATF یا صدور قطعنامه‌های شورای امنیت با ۱۵ رای مثبت همه اعضای آن علیه ایران است. آنچه باعث کاهش حمایت مردم از مجموعه سیاست خارجی شد، در کنار ناکارآمدی سیاست خارجی، همین تقابل با توافقات بین‌المللی است. توافقاتی که موجب می‌شود کشورهای مثلا دوست و نزدیک نیز با ما همراهی نکنند و علیه ما رای دهند.
 
نکته مهم دیگری که در سیاست خارجی ایران مورد ابهام و سوال است، عبور از مرحله انعطاف‌پذیری است. به عبارت دیگر سیاست خارجی کشور را در حالت صفر و یک یا برد و باخت تعریف می‌کنیم. نتیجه آن تاثیرپذیری شدید ما از تغییر مواضع کشورهای دیگر است. به‌طور کلی هم صفر و یک شدن بازی روابط خارجی نادرست است و هم اینکه همه تخم‌مرغ‌ها را در سبد یک کشور قرار دادن موجب نقض استقلال در تصمیم‌گیری می‌شود که هزینه سیاستگذاری را زیاد می‌کند و البته این دو ویژگی دو روی یک سکه هستند.
 
نکته دیگری که در سیاست خارجی ایران ضعف خود را نشان می‌دهد، کم‌توجهی به مجموعه مولفه‌های قدرت ملی است. قدرت ملی برآیندی است از جمعیت، وسعت و عمق استراتژیک، توان اقتصادی، قدرت نظامی، قدرت رسانه‌ای، حمایت‌های مردمی، اعتماد و سرمایه اجتماعی، پایداری سیاسی، قدرت و کیفیت حکمرانی و... برخی از اینها به نسبت ثابت است و چندان قابل تغییر نیست، ولی برخی دیگر باید متوازن رشد کنند و حفظ شوند. با اتکا به یک مولفه از قدرت ملی نمی‌توان سیاست خارجی موثری را طراحی و اجرایی کرد.
 
از همه مهم‌تر اینکه وارد بازی‌های بزرگ‌تر از توان کشور شدن می‌تواند مساله‌آفرین باشد. سیاست خارجی هم مثل جنگ است. می‌توان پیشروی کرد و بخش مهمی از سرزمین‌ها را به تصرف در آورد، ولی بعدش چه باید کرد؟ حفظ آنها هزینه فراوان می‌خواهد، به علاوه حفظ آنها به تنهایی چه فایده‌ای دارد؟ باید برای بعدش برنامه داشت و الا جنگ به صورت فرسایشی در آمده و قدرت را تضعیف می‌کند و عقب‌نشینی نیز پرهزینه خواهد شد. تجربه ایالات متحده در افغانستان برای همه آموزنده است. بنابراین از چنین ریسک‌هایی باید پرهیز کرد.
 
با توجه به این نکات و بدون اینکه قصد و صلاحیت نقد جزییات سیاست خارجی کشور را داشته باشم، می‌پذیرم که ایران به لحاظ جغرافیای سیاسی در شرایط خاصی قرار دارد که تا حدی آن را در تنهایی قرار می‌دهد، شاید این را بتوان نقطه ضعف و در مواردی نقطه قوت آن دانست، ولی در هر حال وضعیت کنونی سیاست خارجی کشور تبدیل به یک مانع جدی در روند توسعه و پایداری کشور شده است.
 
این مساله چه در قالب تحریم‌ها، چه در تنش‌های خارجی و چه در ناپایداری وضعیت، خود را بازتاب داده است. اثرات آن در مراودات اقتصادی، گردش مالی و سرمایه و انتقال فناوری و نیز روابط فرهنگی و اجتماعی مشهود است. 
 
پیش از آغاز به کار دولت مرحوم آقای رییسی در متنی نوشتم که اگر طرفداران دولت ایشان فکر می‌کنند بدون حل مشکل برجام و در واقع بدون حل سیاست خارجی می‌توانند اندکی از وعده‌های انتخاباتی خویش را محقق کنند، معلوم است خیلی از مرحله پرت هستند ولی اگر توانستند بدون حل برجام این کار را انجام دهند، معلوم است ما خیلی از مرحله پرت هستیم.
 
سه سال گذشته و معلوم شد که چقدر از مرحله پرت بودند. بالتبع امروز هم این استدلال وجود دارد. البته حل مساله خارجی بدون وفاق داخلی ممکن نیست که خوشبختانه در این دولت در دستور قرار دارد و ما را به حل مساله خارجی نیز امیدوار می‌کند. به نظر من در قالب وفاق داخلی می‌توان سیاست خارجی را در مسیری قرار داد که اغلب این مشکلات در مسیر مثبت قرار گیرند و این یک مطالبه و ضرورت عاجل است.

 


نظرات خوانندگان


نام ارسال کننده
متن
     

کلیه حقوق و مطالب وبسایت متعلق به ساحت کرمانشاه می باشد                  کپی برداری با ذکر منبع بلامانع است             طراحی و پیاده سازی : : شرکت داده پردازان ستاره صبح غرب